Sjedinjene Američke Države nemaju namjeru da se izravno sukobe s ruskim snagama u ime Kijeva, rekao je glasnogovornik Bijele kuće za nacionalnu sigurnost Johy Kirby.

Naveo je kako SAD neće obarati ruske bespilotne letjelice i rakete ispaljene na Ukrajinu, za razliku od toga kako su američke snage zaštitile Izrael od iranskog napada prošlog vikenda.

"Znao sam da dolazi ovo pitanje. To su različiti sukobi, drugačiji zračni prostor, drugačija prijetnja. Američki predsjednik Joe Biden je od početka sukoba u Ukrajini bio jasan da SAD neće biti umiješane u taj sukob u borbenoj ulozi", rekao je Kirby, odgovarajući na pitanje novinara bi li se ista taktika koju SAD koriste na Bliskom istoku mogla koristiti u sukobu u Ukrajini.

SAD, Velika Britanija i Francuska pomogle su Izraelu da odbije masivni raketni napad Irana kao odmazdu za izraelski napad na iranski Generalni konzulat u Damasku ranije ovog mjeseca.

Zapadne sile su se obvezale da će pružiti pomoć Kijevu "koliko god bude potrebno" da porazi Rusiju. Međutim, oni su više puta odbacili ideju o izravnom angažiranju protiv ruskih snaga, piše Srna.

Čak je i francuska Vlada, koja nije isključila raspoređivanje trupa u Ukrajinu, jasno stavila do znanja da bi bilo kakva hipotetička misija bila u stvari rasterećenje ukrajinskih vojnika od neborbenih dužnosti, kako bi Kijev mogao da pošalje više svojih trupa na liniju fronta.