Je li na pomolu veliki kibernetički rat? U posljednje vrijeme sve češće čitamo o hakerskim i kibernetičkim napadima (u tom se kontekstu najčešće spominju Rusija, Kina i Sjeverna Koreja), no sada su napadima zaprijetili i iz Velike Britanije i SAD-a.

Prije nekoliko dana mediji su objavili kako je Velika Britanija u slučaju ruskog kibernetičkog napada na kritičnu infrastrukturu spremna pokrenuti kibernetičke napade protiv Rusije, a sada prijetnje kibernetičkim napadima dolaze i iz SAD-a.

Govoreći na RSA konferenciji o računalnoj sigurnosti u San Franciscu, ministrica domovinske sigurnosti Kirstjen Nielsen napomenula je kako Amerika ima spreman cijeli spektar potencijalnih odgovora na hakiranja, a ne isključuje i mogućnost kibernetičkih napada na zemlje koje sponzoriraju hakere i njihove napade na SAD.

Ona smatra kako se napadi na njihovu infrastrukturu ne mogu trpjeti i kao odgovor na njih razmišlja o preporučivanju kibernetičkih napada.

Podsjetimo, ovog tjedna Amerikanci i Britanci optužili su ruske hakere za kibernetičke napade koje su pokrenuli iskorištavanjem propusta u ruterima, a Amerikanci tvrde kako su ruski hakeri ranije napali računalne sustave njihovih elektrana, transportnih sustava, zaliha vode itd.

Je li ovo samo najava za budućnost u kojoj možemo očekivati velike svjetske kibernetičke sukobe ili prijetnje koje će ostati samo na riječima, vrijeme će pokazati, no činjenica je kako su odnosi Rusije s Amerikancima i Britancima prilično narušeni.

Da su kibernetički napadi sve veća prijetnja, slažu se i brojne tehnološke kompanije (uključujući i Microsoft, Facebook, Oracle i Nokiju) koje su se okupile u organizaciju Cybersesurity Tech Accord. Njihov je cilj zaštita klijenata od hakerskih napada i napada sponzoriranih od država, a dogovorili su se i kako neće pomagati vladama u pokretanju kibernetičkih napada na kompanije i građane.

Izvor: Cnet