Ministar vanjskih poslova Sjedinjenih Američkih Država Mike Pompeo siguran je da su odbrojani dani predsjednika Venezuele Nicolasa Madura.

Pompeo je za američki CNN govorio o posljednjim događanjima u Venezueli te kako je uvjeren da narod u Venezueli treba demokraciju. Poručio je kako će nastaviti ulagati napore da stanovnici dobiju potrebnu humanitarnu pomoć i da je demokracija jedini cilj SAD-a u Venezueli.

''SAD će nastaviti pružati podršku privremenom predsjedniku Juanu Guaidu'', rekao je Pompeo.

Pozvao je vojsku Venezuele da se vrate svojoj misiji i štite svoje građane.

''Siguran sam da su Madurovi dani odbrojani'', rekao je Pompeo.

On je i u programu za Fox News Madura nazvao bolesnim tiraninom i poručio kako neće moći spriječiti ulazak kamiona s humanitarnom pomoći Venezueli te pozvao vojsku te zemlje da preuzme odgovornost.

Predsjednik Nacionalnog parlamenta Juan Guaido proglasio se privremenim predsjednikom u Veneuueli, a podršku su mu pružile SAD, Australija, Kanada, Kolumbija, Peru, Ekvador, Paragvaj, Brazil, Čile, Panama, Argentina, Kostarika i Guatemala. Meksiko, Turska, Rusija, Iran, Kuba, Kina i Bolivija i dalje pružaju podršku predsjedniku Venecuele Nicolasu Maduru. Maduro je prekinuo diplomatske i političke odnose s SAD-om, ali je najavio nastavak trgovinskih.

Američki predsjednik Donald Trump kao jednu od opcija naveo je i slanje vojske u Venezuelu.