Američki dron koji su srušile iranske snage, najnaprednija je bespilotna letjelica koju američke zračne snage trenutno koriste, barem javno.

Taj je dron model RQ-4A Global Hawk, specijaliziran za velike visine i izdržljivost, i posebna je verzija namijenjena za program Pomorskog nadzora širokog područja (BAMS), piše specijalizirani američki portal Defense Post.

Ne radi se o borbenom, već o špijunskom dronu koji prikuplja informacije s velike visine, često s ruba teritorija protivničke države. Dronovi tipa RQ-4 nose niz naprednih elektro-optičkih, radarskih i elektroničkih senzora za prikupljanje obavještajnih podataka.

Štoviše, srušeni dron bio je samo jedan od nekoliko prototipova koji su proizvedeni prije nego što je moderniziran i masovno proizveden u verziji RQ-4B. Još jedan nasljednik RQ-4 modela je MQ-RC Triton, kojim se koristi američka mornarica, a u početku se pogrešno mislilo da je srušen upravo taj model.

Glasnogovornik američkog Središnjeg zapovjedništva Bill Urban objasnio je u izjavi o rušenju ove bespilotne letjelice da je njena svrha "pružanje obavještajnih podataka u stvarnom vremenu, misija nadzora i izviđanja diljem prostranih oceanskih i obalnih područja".

Prvi američki dron ovog tipa koji je srušen

A ovo je prvi američki dron tog tipa koji je ikad srušen. Iz toga, kao i iz podatka da je dron Global Hawk skuplji i od najnaprednijeg američkog borbenog aviona F-35A Lightning II Joint Strike Fighter, jasno je da se radi o mnogo ozbiljnijem incidentu nego što se to na prvi pogled čini.

Američki dužnosnik rekao je CNN-u da je približna cijena RQ-4A Global Hawka 110 milijuna dolara. Business Insider, pak, piše, pozivajući se na podatke Američkog mornaričkog instituta iz 2015., da jedan ovakav dron stoji oko 123 milijuna dolara. Usporedbe radi, već spomenuti lovac F-35A stoji 89 milijuna - puna 34 milijuna dolara manje.

"Ovo nije potrošni dron na čiji će gubitak SAD samo slegnuti ramenima", komentirala je na Twitteru Ulrike Franke, stručnjakinja za dronove iz Europskog vijeća za vanjske odnose.

Obavještajni analitičar za napružanje Fabian Hinz također je za Newsweek naglasio kako ovaj dron "nije sitni Predator", aludirajući na mnogo manji i jefitniji naoružani američki dron koji se naveliko koristi u američkom takozvanom "Ratu protiv terorizma" od 2001. do danas. "RQ-4A je jedan od najvećih i najskupljih dronova koje SAD ima", dodao je.

No ono što je za američke snage još bolnije od financijskog gubitka je to što je i njihova pretpostavka o otpornosti ovakvih letjelica pala u vodu zajedno sa samim dronom. Naime, kako je objasnila Franke, Global Hawk je dizajniran s idejom da bude otporan na dobar dio protuzračne obrane, odnosno da leti iznad njenog dometa.

Mogao ga je srušiti jedino sofisticirani sustav vrlo velikog dometa

RQ-4 Global Hawk leti iznad 65 tisuća stopa, odnosno 20 tisuća metara visine, što znači da ga je mogao srušiti jedino sofisticirani raketni sustav zemlja-zrak navođen radarom, a ne neki protuzračni projektil ispaljen s ramena i navođen toplinom, piše Defense Post.  

Iran također tvrdi da je Iranska revolucionarna garda srušila dron pomoću unaprijeđene verzije protuzračnog sustava Hordad, koji može detektirati mete na udaljenosti od 150 kilometara i srušiti ih na udaljenosti do 50 kilometara te na visini i do 81 tisuće stopa, odnosno 25 kilometara. Budući da Global Hawk nema "stealth" tehnologiju (nevidljivost za radar) ni protumjere za raketni napad, ranjiv je za protuzračne sustave koji mogu pogoditi mete na toj visini.

Što se razloga samog rušenja drona tiče, Iran, podsjetimo, tvrdi da ima "neoborive dokaze" da je američka letjelica u trenutku kada je srušena bila u iranskom zračnom prostoru, a da su njeni dijelovi pali u iranske teritorijalne vode. Pritom je iranski ministar vanjskih poslova Mohamad Džavad Zarif objavio i ilustraciju s navodnim koordinatama lokacije na kojoj je dron srušen.

SAD, međutim, tvrdi da je Iran oborio dron u međunarodnom zračnom prostoru u Omanskom zaljevu, između omanskog i iranskog zračnog prostora.

No SAD tvrdi da je to bio "neisprovociran napad na američku opremu za praćenje u međunarodnom zračnom prostoru", a sami su objavili i kartu s rutom leta drona i koordinatama na kojima je srušen.

Global Hawk dronovi nakupili su više od 250 tisuća sati leta od 2001. u misijama u Iraku, Afganistanu, Sjevernoj Africi i azijsko-pacifičkoj regiji, javio je njihov proizvođač, tvrtka Northrop Grumman, koji tvrdi i da ovaj dron može letjeti više od 24 sata i nadzirati više od sto tisuća kvadratnih kilometara - "područje veličine Illinoisa".

Trenutno su vrlo aktivni u Perzijskom i Omanskom zaljevu, gdje prvenstveno u blizini iranske provincije Hormozgana nadgledaju iranske vojne aktivnosti, komunikacije i raspored, odnosno stanje pripravnosti iranske protuzračne obrane. Kako piše Defense Post, ovi špijunski dronovi u ovom su trenutku ključni za prikupljanje dokaza o ulozi Irana u miniranju tankera u Omanskom zaljevu.