''Sjedinjene Američke Države i Kina održale su "konstruktivne" razgovore u subotu'', rekao je šef američke diplomacije Antony Blinken nakon neuobičajeno dugog sastanka s kineskim kolegom Wangom Yijem čija je svrha bila spriječiti da bilateralne napetosti izmaknu kontroli.

Blinken je nakon pet sati razgovora na indonezijskom otoku Baliju rekao da je "prenio duboku zabrinutost SAD-a zbog sve provokativnije retorike i aktivnosti Pekinga prema Tajvanu i vitalne važnosti održavanja mira i stabilnosti duž Tajvanskog tjesnaca", piše Hina.

Izrazio je zabrinutost zbog Ukrajine i pritiskao Wanga jer Peking prešutno podržava invaziju Moskve na svog susjeda i pozvao ga da se distancira od Rusije dan nakon što se najviši diplomat Kremlja suočio sa salvom zapadnih kritika na razgovorima skupine G20 na Baliju.

Bio je to prvi sastanak Blinkena i Wanga licem u lice u nekoliko mjeseci, a očekuje se da će pripremiti virtualne razgovore Xija i američkog predsjednika Joea Bidena pošto obje sile pojačavaju angažman i ublažuju ton.

Očekuje se da će Bidenova administracija uskoro ublažiti dio Trumpovih carina na kinesku robu, što je potez koji bi mogao ublažiti rastuću inflaciju koja je postala glavno političko pitanje u SAD-u.