Azra Bašić, koja je osumnjičena za ratne zločine u BiH, izručena je danas iz SAD-a pravosudnim organima BiH, priopćeno je iz Tužiteljstva BiH.

Azra Bašić (1952), osumnjičena je da je od travnja  1992. godine, pa do lipnja  1992. godine, na području općine Derventa, osobno počinila ubojstvo jednog civila i sudjelovala u namjernom nanošenju snažnog tjelesnog i duševnog bola i patnje, kao i mučenju većeg broja civila srpske nacionalnosti koji su bili zatočeni u Domu JNA u Derventi.

Bašić je nakon rata napustila BiH i emigrirala u Kentucky, (SAD), nakon čega je zajedničkim radom pravosuđa BiH i vlasti Sjedinjenih Američkih Država locirana, uhižćena i procesuirana zbog imigracijske prevare, odnosno davanja netočnih podataka američkim vlastima o sudjelovanju u ratu u BiH.

S obzirom da je na temelju zahtjeva pravosuđa BiH za njom raspisana tjeralica vlasti SAD-a provele su postupak njezine ekstradicije i izručenja pravosuđu Bosne i Hercegovine.

Tužiteljstvo BiH zahvaljuje se vlastima SAD na pomoći u lociranju, izručenju i procesuiranju navedene osumnjičene, priopćeno je iz Tužiteljstva BiH.

Dnevnik.ba