Veleposlanstvo Sjedinjenih Država oglasila se na Twitteru te izrazila zabrinutost zbog iznesenih političkih stavova u deklaraciji Stranke demokratske akcije (SDA), za koje kažu da ne pomažu i ne utječu na rješavanje svakodnevnih problema građana, već dodatno podstiču političke tenzije.

“Takva retorika usporava napredak Bosne i Hercegovine k euroatlantskim integracijama i članstvu Bosne i Hercegovine u Europskoj uniji, podriva stabilnost i plaši investitore, što uništava radna mjesta i ubrzava egzodus građana”, naveli su iz Veleposlanstva.

Naglašavaju da je položaj i stav Sjedinjenih Država – jasan i nepromijenjen. Iz Veleposlanstva su poručili da u potpunosti podržavaju Bosnu i Hercegovinu, njezin teritorijalni integritet i temeljnu strukturu kao jedinstvenu državu, s dva entiteta i tri konstitutivna naroda, te da je teritorijalni integritet i suverenitet Bosne i Hercegovine zagarantiran Daytonskim sporazumom.

“Ni Dayton ni Ustav ne nude nijednom entitetu pravo na odcjepljenje. Postojanje svakog entiteta u potpunosti ovisi o postojanju Bosne i Hercegovine”, piše na Twitter nalogu Veleposlanstva Sjedinjenih Država.