U zračnom udaru koji su izveli zrakoplovi koalicije okupljene oko SAD-a navodno su ubijena četiri sirijska vojnika, a 16 ih je ranjeno, piše BBC.

Napad se dogodio u provinciji Deir al-Zour, koja je najvećim dijelom u rukama džihadista Islamske države, rekli su iz Sirijskog opservatorija za ljudska prava. Vrlo je izvjesno da je riječ o mogućoj pogrešci, a ako se napad potvrdi bio bi to prvi dokumentirani slučaj da je zračni udar koalicijskih snaga ubio pripadnike vladinih snaga u Siriji. Udar je navodno pogodio vojni kamp Saeqa.

U odvojenom napadu za koji se također vjeruje da su ga izvele koalicijske zračne snage u gradu Deir al-Zouru poginuli su neimenovana žena i njezino dvoje djece.

- Ovo je čin agresije - prva je reakcija iz sirijske vlade.

Provincija Deir al-Zour vrlo je važna za Islamsku državu iz dva razloga. Prvo, povezuje njihov de facto glavni grad Raqqu s uporištima ISIS-a u Iraku. Drugo, na tom su području naftna polja koja predstavljaju velik izvor prihoda za Islamsku republiku.

Glasnogovornik koalicije Steve Warren zanijekao je odgovornost za napade: "Vidjeli smo izvješća Sirijaca, ali mi jučer nismo napadli područje Deir al-Zour. Ne vidimo stoga nikakvih dokaza za napad." Warren je naglasio da su zračni napadi koalicije ciljali naftna polja udaljena 55 kilometatra od područja gdje su vojnici navodno ubijeni. Jučer tamo nije bilo ljudi, dodao je Warren.

Podsjećamo, Amerikanci zračnim napadima gađaju ciljeve u Siriji još od rujna prošle godine, a svoju aktivnost su nakon napada u Parizu pojačali i Francuzi. Prošlu srijedu i britansko Kraljevsko ratno zrakoplovstvo počelo je bombardirati ciljeve ISIS-a u Siriji.