Indeks proizvođačkih cijena u eurozoni, sukladno očekivanjima, u travnju je zabilježio godišnji pad od -2,3% što je drugi mjesec zaredom otkako se bilježi usporavanje negativne stope promjene na godišnjoj razini…

U istom promatranom mjesecu indeks proizvođačkih cijena zabilježio je blagi pozitivan mjesečni rast od 0,2% u odnosu na veljaču (niže od očekivanih +0,3%) čime su pozitivne mjesečne stope proizvođačkih cijena usporile (u veljači je, prema revidiranim podacima mjesečni rast iznosio +0,6%).

U ožujku je deficit u robnoj razmjeni SAD-a dosegnuo 51,4 milijardi dolara (značajno više od očekivanih 41,7 milijardi dolara). Ujedno je to i najveća razina iskazanog deficita u vanjskotrgovinskoj bilanci u posljednjih šest godina. Snažni aprecijacijski pritisci na američki dolar dali su negativan doprinos u kretanju salda robne razmjene. Konačni podaci o PMI uslužnog sektora u SAD-u za travanj zabilježili su nešto niže vrijednosti u odnosu na preliminarne podatke (57,4 vs 57,8), dok je s druge strane ISM indeks prerađivačkog sektora u travnju zabilježio iznadočekivane vrijednosti. Naime, u odnosu na ožujak kada je vrijednost indeksa iznosila 56,5 u travnju je ISM indeks prerađivačkog sektora porastao na 57,8 (1,6 baznih bodova iznad očekivanja) što upućuje na brži rast sektora početkom drugog tromjesečja, objavili su RBA analitičari. (poslovnipuls.com)