Na Wall Streetu su u petak burzovni indeksi pali jer poslovni rezultati velikih američkih banaka nisu oduševili, a ulagači su bili suzdržani i zbog geopolitičkih napetosti u vezi Sirije.

Dow Jones oslabio je 122 boda ili 0,50 posto, na 24.360 bodova, dok je S&P 500 skliznuo 0,29 posto, na 2.656 bodova, a Nasdaq indeks 0,47 posto, na 7.106 bodova.

Najviše je, 1,6 posto, jučer pao S&P indeks financijskog sektora jer poslovni rezultati triju velikih banaka - JPMorgana, Citigroupa i Wells Farga – nisu oduševili.

Cijena dionice najveće američke banke po aktivni JPMorgana pala je 2,7 posto, Wells Farga 3,4, a Citigroupa 1,6 posto, piše Hina.

''Te su se dionice našle pod pritiskom zbog slabog rasta kreditiranja. Ako niste imali te dionice u proteklom kvartalu, u današnjim brojkama nećete naći ništa što bi vas navelo da ih kupite'', objašnjava RJ Grant, direktor u tvrtki Keefe, Bruyette & Woods.

Izvješćima tih banaka počela je sezona objava kvartalnih poslovnih rezultata američkih kompanija od koje ulagači puno očekuju.

U anketi Reutersa analitičari procjenjuju da su zarade kompanija iz sastava S&P 500 indeksa u proteklom tromjesečju porasle za 18,6 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, što bi bio najveći skok zarada u posljednjih sedam godina.

To se zahvaljuje snažnom rastu globalnog gospodarstva i poreznim promjenama u SAD-u na početku godine.

No, jučer su ulagači bili suzdržani zbog geopolitičkih napetosti između SAD-a i Rusije, nakon što je dan prije predsjednik SAD-a Donald Trump poručio da bi vojni udar na Siriju 'mogao biti vrlo skoro'.

I doista, američke, britanske i francuske snage izvele su u subotu rano ujutro zračne napade na Siriju, kao odgovor na napad kemijskim oružjem u kojemu su prošli tjedan ubijene desetine ljudi.

Trump je objavio je da je akcija izvedena i da ju je spreman produžiti sve dok Assadova vlada ne prestane koristiti kemijsko oružje, dok su britanska premijerka Theresa May i francuski predsjednik Emmanuel Macron izjavili su kako su se Britanija i Francuska pridružile napadu.

Unatoč jučerašnjem padu, u cijelom proteklom tjednu Dow Jones ojačao je 1,8 posto, dok je S&P 500 skočio gotovo 2, a Nasdaq indeks 2,8 posto.

I na europskim su burzama cijene dionica jučer porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,09 posto, na 7.264 boda, dok je frankfurtski DAX porastao 0,22 posto, na 12.442 boda, a pariški CAC 0,11 posto, na 5.315 bodova.