Dvojica pripadnika elitnih specijalnih postrojbi mornarice SAD-a (SEAL) koji su nestali u Adenskom zaljevu ranije ovog mjeseca nisu locirani i njihov status promijenjen je u "mrtvi", rekli su američki vojni dužnosnici jučer.

Oni su prijavljeni kao nestali nakon što su se ukrcali na iransko plovilo, priopćilo je središnje zapovjedništvo SAD-a na platformi X.

"Bili na različitim misijama"

Dvojica američkih specijalaca nestala su na moru dok su izvodili operacije u blizini obale Somalije, priopćila je američka vojska 12. siječnja dodajući da su u tijeku operacije potrage i spašavanja kako bi se oni locirali.

Podsjetimo, američka vojska je prošlog tjedna objavila na društvenim mrežama da je u operacijama izvedenim tjedan ranije zaplijenila oružje koje je Iran slao jemenskim islamističkim pobunjenicima Hutima, koji od početka rata u Izraelu napadaju komercijalne brodove u Crvenom moru.

Američko vojno zapovjedništvo za Bliski istok objavilo je da analiza oružja koje je zaplijenjeno s broda u blizini somalijske obale ukazuje na to da su Huti koristili istu vrstu oružja u svojim napadima na Crvenom moru.

Što je sve nađeno?

Zapljena se dogodila 11. siječnja u blizini obale Somalije - istog dana kada su izvedeni prvi američko-britanski zračni napadi na vojne mete Huta. Među predmetima pronađenima na brodu bile su komponentne krstarećih i balističkih projektila, kao i dijelovi opreme protuzračne obrane.

"Ovo je prva zapljena smrtonosnog naprednog konvencionalnog oružja (ACW) koje je Iran isporučio Hutima od početka napada na trgovačke brodove u studenom 2023.", stoji u priopćenju Središnjeg zapovjedništva SAD-a.
 


U akciji nestala dva elitna specijalca

Presretanje i upad na brod izveli su članovi elitne mornaričke postrojbe SEAL, čija su dva pripadnika nestala tijekom operacije. Jednog su visoki valovi odnijeli u more, a drugi je skočio za svojim suborcem kako bi ga spasio. Njih dvojica su sad, nakon dugotrajne potrage, proglašeni mrtvima.