Dva ratna broda američke mornarice plove kroz međunarodne vode u Tajvanskom tjesnacu, rekla su tri američka dužnosnika za Reuters, što je prva takva operacija od pojačanih napetosti s Kinom zbog posjeta predsjednice Predstavničkog doma američkog Kongresa Nancy Pelosi Tajvanu.

Posljednjih su godina američki ratni brodovi, a povremeno i savezničkih zemalja poput Velike Britanije i Kanade, rutinski plovili kroz tjesnac, izazivajući ljutnju Pekinga. Kina, koja tvrdi da je Tajvan vlastiti teritorij usprkos prigovorima demokratski izabrane vlade u Taipeiju, pokrenula je vojne vježbe u blizini otoka nakon posjeta Pelosi početkom kolovoza, a te vježbe su nastavljene.

Putovanje je razbjesnilo Peking, koji je to vidio kao pokušaj SAD-a da se miješa u unutarnje poslove Kine. Dužnosnici su, pod uvjetom anonimnosti, rekli da krstarice američke mornarice Chancellorsville i Antietam provode operaciju koja je još u tijeku.

Uski Tajvanski tjesnac često je izvor vojnih napetosti otkako je poražena vlada Republike Kine pobjegla u Tajvan 1949., nakon što je izgubila građanski rat s komunistima, koji su osnovali Narodnu Republiku Kinu.