Snježna oluja zatrpala je američki grad Erie, u Pennsylvaniji, pod više od metar i pol snijega oko Božića, obarajući sve rekorde.

Američka Nacionalna meteorološka služba priopćila je da je oluja sručila oko 154 cm snijega na to područje od nedjelje u 19 sati po lokalnom vremenu, kada je počela, do jučer u 20 sati. Od subote je ukupno palo oko 160 cm snijega, a prema prognozi, padat će dalje i danas, javlja The New York Times.

Do kraja dana, prije nego se oluja konačno smiri, moglo bi pasti ukupno 178 cm snijega, predviđa Tom Niziol, meteorološki ekspert s The Weather Channela. Ova oluja rezultat je fenomena zvanog “snježna oluja s jezerskim efektom”, objasnio je.

Takve oluje se javljaju kada vrlo hladan zrak prelazi preko relativno toplih voda Velikih jezera. Toplina i vlaga dopiru do hladnog zraka i stvaraju snijeg, a smjer vjetra određuje gdje će taj snijeg pasti.

U ovom slučaju snijeg je pao upravo preko Erieja, koji se nalazi nekih 160 km sjeveroistočno od Clevelanda. “To je kao da stavite jedan kraj ogromne vatrogasne cijevi u Jezero Erie i usmjerite drugi kraj prema gradu Erie, i ostavite je tako 30 sati”, slikovito je objasnio Niziol.