Zračne snage Sjedinjenih Američkih Država (SAD) greškom su ispustile razornu trenažnu bombu na sjeveru Japana, prenosi Anadolija.

Incident se dogodio tijekom obuke u zračnoj bazi Misava u japanskoj regiji Aomori u kojoj američke i japanske snage izvode redovne obuke.

Japanska novinska agencija Kyodo javlja da je posada američkog zrakoplova F-16 bacila 200 kilograma tešku trenažnu bombu najmanje pet kilometara izvan predviđenog područja i izazvala veliku paniku među stanovnicima te regije. Isti izvor javlja da je bomba pala na nenaseljeno područje i da nije uzrokovala stradanje ljudi i imovine.

Zbog incidenta je obustavljena obuka američkih i japanskih snaga u toj regiji. Šef ureda japanskog premijera Joshihide Suga izjavila je da je eksplozija razornog projektila izazvala paniku i bojazan u Japanu.

“Takve stvari se ne bi smjele događati. Tražimo od SAD-a da poduzme potrebne mjere da se takvo nešto ne bi ponovilo“, poručio je Suga. Japansko Ministarstvo obrane uručilo je prosvjednu notu američkom Pentagonu i pokrenulo istragu o incidentu.