Parazitska bolest Chagas Disease ima sličnosti s ranim HIV-om, pokazala je nova studija. Chagas je teško otkriti, a do pojave simptoma mogu proći godine, objavljeno je u publikaciji PLOS-a "Zanemarene tropske bolesti".

Procjenjuje se da je diljem svijeta zaraženo oko 10 milijuna ljudi, a najviše ih je u Boliviji, Meksiku, Kolumbiji i centralnoj Americi, dok ih je u SAD-u oko 30 000.

Ova bolest se proširila iz Latinske Amerike u SAD zbog povećanja putovanja i imigracija, a najčešće se prenosi putem buba Triatomida, inače najbližih rođaka CC muhe. Do bolesti dolazi kada se prilikom ugriza insekta u ljudski krvotok prenese parazit Trypansomu cruzi koji onda putuje tijelom, piše Daily Mail.

Paraziti se žrtvi mogu smjestiti u srcu gdje se mogu nastaviti razmnožavati još godinama. Opasno je što kod četvrtine oboljelih može doći do povećanja srca ili crijeva zbog čega mogu prsnuti nakon čega dolazi do smrti. Bolest je moguće liječiti ukoliko se rano otkrije i to ako se uspije otkriti, intenzivnim tromjesečnim tretmanom lijekova.