Američke snage, koje se u Siriji uz pretežno kurdske saveznike bore protiv Islamske države, ubile su u borbama prošlog tjedna više od 200 ruskih plaćenika, javlja Bloomberg.

Ova nevjerojatna brojka, ako je točna, znači da je prošlog tjedna u provinciji Deir Ez-Zor došlo do najsmrtonosnijeg okršaja između američkih i ruskih snaga još od vremena Hladnog rata i Sovjetskog Saveza.
 
Za Bloomberg su ovu, po Moskvu vrlo neugodnu informaciju, otkrila dva ruska i jedan američki izvor koji su upoznati s detaljima napada.
 
 
Podsjetimo, američke snage su intenzivnim zračnim i artiljerijskim udarima odbili napad prorežimskih snaga na bazu Sirijskih demokratskih snaga (SDF) u naftom bogatom Deir Ez-Zoru, istočno od rijeke Eufrat, koja je još prošle godine dogovorena kao crta razgraničenja između dviju frakcija koje se bore protiv ISIS-a: SDF-a i koalicije predvođene SAD-om s jedne strane, te sirijske vojske i njenih saveznika s druge.
 
Rusi kažu da je samo 25 boraca ranjeno, ne priznaju se radi o ruskim plaćenicima
 
Američko zapovjedništvo tada je procijenilo gubitke režimskih snaga, za koje su naveli kako im nije poznat njihov sastav, na stotinjak ubijenih i 200-300 ranjenih. Rusko zapovjedništvo je pak iznijelo daleko nižu brojku od samo 25 ranjenih, bez mrtvih. Američka vojska nije, prema izvješću Pentagona, imala nikakvih gubitaka, a samo jedan kurdski borac je ranjen.
 
Američki ministar obrane Jim Mattis opisao je napad preko Eufrata kao ničim izazvan i cijelu stvar kao ''nejasnu'', ali nije otkrio dodatne detalje. Ruska je vojska pak porekla da ima ikakve veze s napadom, dok je američka vojska prihvatila njihovu tvrdnju.

No prema najnovijem izvještaju, izgleda da je ruskim snagama u Siriji nanesen težak udarac koji nadmašuje njihove ukupne službeno objavljene gubitke od početka vojne intervencije u toj zemlji prije dvije i pol godine. Prorežimski kontingent u kojem su, prema ovom izvještaju, znatan dio činili ruski plaćenici, napao je 7. veljače SDF uz pomoć tenkova, minobacača i višecijevnih raketnih sustava, kako je naveo pukovnik Thomas Veale, glasnogovornik američke vojske.
 
''Koalicijski dužnosnici bili su u regularnoj komunikaciji s ruskim kolegama prije, za vrijeme i nakon zaustavljenog i neizazvanog napada'', dodao je Veale i naglasio kako ''neprijateljska vozila i osoblje koji su se okrenuli i vratili u smjeru zapada nisu bili napadnuti''.
 
Ruske plaćenike vrbuje misteriozna tvrtka Wagner
 
Izvještaji o ruskim plaćenicima koji se bore na strani sirijskog režima, a čiji broj možda nadmašuje i broj regularnih ruskih vojnika u Siriji, nisu novi. Navodno se radi o privatnoj tvrtki povezanoj s Kremljom nazvanoj Wagner, koja je svojevrsni pandan kontroverzne američke tvrtke Blackwater koja je u međuvremenu promijenila ime u Academi. Direktor CIA-e Mike Pompeo prošlog je tjedna svjedočio pred obavještajnim odborom američkog Senata kako je njegova agencija ''vidjela u više navrata da strane sile koriste plaćenike u borbama koje će se početi približavati SAD-u''.

Nije jasno pod čijim su točno zapovjedništvom ruski plaćenici iz Wagnera - Moskve, Damaska ili Teherana. Određeni ruski mediji su izvještavali kako je Wagner zapravo angažirao sam Bašar al-Asad kako bi mu pomogao čuvati, odnosno zauzeti naftna polja na istoku zemlje, u zamjenu za koncesije na ista ta naftna polja.
 
Glasnogovornik ruskog predsjednika Vladimira Putina odbio je komentirati vijesti o golemim ruskim žrtvama, tvrdeći da Moskva bilježi samo gubitke regularnih oružanih snaga. Međutim, bivši ruski diplomat i političar koji sada radi kao neovisni analitičar, Vladimir Frolov, tvrdi da Kremlj zabija glavu u pijesak: ''Ovo je velik skandal i razlog za akutnu međunarodnu krizu. Ali Rusija će se praviti da se ništa nije dogodilo.''
 
Grigorij Javlinski, dugogodišnji ruski oporbeni političar koji se kandidirao na predstojećim predsjedničkim izborima, također upozorava da Kremlj ima odgovornost izvijestiti javnost o ruskim žrtvama u Siriji.