Sustav SMASH Fire Control System razvijen je u suradnji s tvrtkama Sig Sauer (sa sjedištem u Izraelu) i Smart Shooter te je kao takav jedan od brojnih na testiranju unutar natječaja za takozvani Next Generation Squad Weapon Fire Control, odnosno iduću generaciju kontrole sustava paljbe vojničkog oružja.

SMASH sustav čine specijalna optika koja se postavlja na pušku te posebna drška iza okidača puške. Radi tako da optika crvenim pravokutnikom označi metu, a računalo nakon toga procjenjuje ima li vojnik priliku za siguran pogodak tijekom ciljanja. Ako ima, sustav dopušta povlačenje okidača, a ako ne, onda vojnik nije u mogućnosti uputiti hitac prema meti.
 

Na taj način tehnologija ne samo da pomaže u povećanju preciznosti vojnika pri uporabi oružja već ostvaruje i svoj glavni zadatak, a taj je da drastično smanji količinu zalutalog ispaljenog streljiva, koje može biti prijetnja i civilima na konfliktnom području, prenosi Zimo.co.

Ako američka vojska odluči usvojiti tu tehnologiju, SMASH sustav mogao bi se naći na bojištima već 2023. godine.

Sustav u sebi ima noćnu optiku, klasični optički zum te sustav otkrivanja meta i njihovo praćenje, kojim upravlja računalo u samom uređaju. Dolazi u i četiri varijante, ovisno o specifičnim potrebama.
 

Računalo kreće s otkrivanjem i praćenjem meta pritiskom na gumb koji se nalazi u već spomenutoj posebnoj dršci puške.

Vojnik već tad može povući okidač, no puška neće opaliti, već će to učiniti kad vojnik nacilja metu dovoljno precizno da računalo unutar uređaja procijeni da je pogodak zagarantiran.

Ipak, taj se sustav može i ugasiti, pa vojniku ostaju klasična optika i noćna optika, prenio je Zimo.co.