Pripadnici američke vojske, točnije njihove 82. zračne divizije na misiji u Afganistanu, bit će prva pješačka postrojba opremljena novom tehnologijom džepnih dronova za nadzor terena.

Bespilotne letjelice nalik malenim helikopterima službeno se nazivaju Black Hornet Personal Reconnaissance System, a proizvela ih je kompanija koju znamo po tehnologiji termovizijskih kamera, FLIR Systems.

Prošloga mjeseca vojnici su dobili svoje osobne dronove i prošli su teorijski i praktični trening za njihovo korištenje, a ovog mjeseca uputit će se u svoju prvu pravu misiju u kojoj će na raspolaganju imati ove letjelice, piše Bug.hr.

Pri puta FLIR je ove džepne dronove prikazao na NATO-voj vježbi prošle jeseni u Norveškoj. Iz kompanije kažu kako se korištenje ove letjelice može naučiti za dvije minute, te da trening za instruktore traje kraće od tri dana.
 

Black Hornet dronovi koje je sada dobila Američka vojska gotovo su potpuno nečujni, imaju autonomiju od 25 minuta, dugi su 168 mm, a masa im je manja od 33 grama.

Za lansiranje je vojnicima potrebno manje od jedne minute, a jednom kad poleti, dron ima dolet od više od jedne milje (1,6 km). Osnovna namjena mu je snimanje terena i uočavanje potencijalnih opasnosti na manje vidljivim mjestima, bez da se vojnici izlažu riziku.

Komande se dronu šalju kriptiranom vezom s bazne stanice, na kojoj operater ima i ekran veličine tableta kako bi mogao uživo gledati snimke s njega.

FLIR je proizveo tzv. dnevne i noćne modele, namijenjene za različite uvjete snimanja, a osim vojske SAD-a naručile su ih i francuske oružane snage.