Američka vojska objavila je u četvrtak da je izvela “izvanredni” let preko Ukrajine u sklopu Sporazuma o otvorenom nebu kako bi potvrdila svoju predanost toj zemlji nakon što je Rusija zaplijenila tri ukrajinska ratna broda kod Krima, dok je ukrajinski parlament u međuvremenu simbolički raskinuo sporazum o prijateljstvu i suradnji s Rusijom.

Ruski napad na ukrajinske ratne brodove u Crnom moru kod Kerčkog prolaza koji nije bio isprovociran opasna je eskalacija u nizu sve više provokativnih i prijetećih aktivnosti, priopćio je Pentagon.
 
Sjedinjene Države žele bolje odnose s Rusijom, ali to se ne može dogoditi dok se njezino nezakonito i destabilizirajuće djelovanje nastavlja u Ukrajini i drugdje, dodaje se u priopćenju.

U međuvremenu, ukrajinski parlament u četvrtak je simbolički raskinuo sporazum o prijateljstvu i suradnji s Rusijom, nakon više od četiri godine krize i otvorenog vojnog sukoba kod Kerčkog prolaza, javlja France Presse.

Odluka će stupiti na snagu u travnju iduće godine, a podržalo ju je 277 zastupnika, dok je minimalno bilo potrebno 226, prenosi Al Jazeera Balkans.

Sporazum je stupio na snagu u travnju 1999. i svakih deset godina trebao bi se automatski produljiti. Ukrajina to sada neće učiniti.

(Fena)