''Odluka o stavljanju predsjednika Republike Srpske na američku "crnu listu" je politička odluka američke vlade. To je odluka koja je donesena od brojnih agencija američke vlade i na vrlo visokom nivou'', izjavila je u intervjuu za današnje "Oslobođenje" američka veleposlanica u BiH Maureen Cormack.

Hoće li i kako Milorad Dodik postati poželjan sugovornik, naglasila je, na njemu je da odluči. ''Američka politika u BiH je vrlo jasna. Mi podržavamo ovu zemlju, njen teritorijalni integritet, Dejtonski ustav ove zemlje, put koji je Bosna i Hercegovina izabrala ka euroatlantskim integracijama i ukoliko on bude odabrao da radi na pozitivnom napretku BiH, za građane BiH, kao što često kažem - mi smo spremni da radimo sa svim liderima koji dijele ove ciljeve'', kazala je Cormack.

Poručila je da je bitno reći vrlo jasno da se ovdje ne radi o Republici Srpskoj niti o građanima RS-a. Vlada SAD-a surađuje opsežno sa građanima u RS-u i sa institucijama entiteta RS, kroz brojne projekte i programe USAID-a, recimo, kroz program Farma 2, koji je veliki ekonomski projekt, ali i kroz brojne druge.

''Zapravo, želim reći da je jako važno imati na umu i podatak da je gospodin Dodik sam izabrao sve ovo što se događa. Potrebno je naprosto da odustane od svojih ciljeva da konstantno vuče BiH unazad, govori o secesiji, da se protivi izabranom putu zemlje ka euroatlantskim integracijama'', kazala je, između ostalog, veleposlanica Cormack za "Oslobođenje".

Bljesak.info