Dužnosnici škole u Los Angelesu postigli su u petak sudsku nagodbu prema kojoj će isplatiti 139 milijuna dolara žrtvama seksualnog zlostavljanja jednog nastavnika, što je rekordan iznos za tu vrstu skandala.

Sporazumom škole i odvjetnika povlače se građanske tužbe 81 žrtve profesora Marka Berndta, koji ih je fotografirao s povezom preko očiju dok su žohari plazili po njihovim licima ili kako im u usta gura kekse umočene u spermu.

Mark Berndt (63), koji je više od trideset godina podučavao u osnovnoj školi Miramonte na istoku Los Angelesa, osuđen je na 25 godina zatvora u studenom 2013. Nije osporio navedene činjenice.

Danas je izvršena stanovita pravda prema djeci koja su zlostavljanja više od trideset godina dok su ih dužnosnici škole odbili zaštititi, izjavio je Luis Carrillo, jedan od odvjetnika žrtava. Pravda je zadovoljena i djeci će ta sredstva poslužiti za plaćanje dugih terapijskih seansi zbog emocionalne tjeskobe koja će trajati cijeli njihov život.

Los Angeles Unified School District već je isplatio 30 milijuna dolara drugim žrtvama Berndtova zlostavljanja, njih više od 60.

HRT