Više od 9 tisuća kvadratnih kilometara amazonske prašume u Brazilu raskrčeno je u posljednjih 12 mjeseci, pokazuju preliminarne brojke koje je u petak predstavio brazilski Nacionalni institut za svemirska istraživanja (INPE).

To predstavlja rast od 35 posto u odnosu na isti period prošle godine. Između kolovoza 2018. i srpnja 2019. uništena su 6844 kvadratna kilometra prašume, tvrdi INPE, koji je analizirao satelitske snimke šume.

Deforestacija u Brazilu očigledno je izvan kontrole, upozorio je za portal G1 Marcio Astrini, izvršni tajnik brazilske nevladine organizacije Observatorio do Clima.

Astrini strahuje da bi brojka mogla narasti do 13 tisuća kvadratnih kilometara nakon što se ubroji i period od kolovoza 2019. do srpnja 2020. godine.

Brazilski desni predsjednik Jair Bolsonaro, na vlasti od početka 2019., kritiziran je zbog velikih požara u amazonskoj regiji. Ekolozi ga optužuju da nije učinio dovoljno kako bi spriječio vatru kako bi se proširila područja za poljoprivredu, prenosi Zimo.

Veće brojke idu ruku pod ruku s politikama predsjednika Jaira Bolsonara, napisala je eurozastupnica Anna Cavazzini, stručnjakinja za Brazil.

Pozvala je na mjere za zaustavljanje deforestacije, poput zakona o dobavnim lancima i zaustavljanja sporazuma o slobodnoj trgovini između južnoameričkog saveza Mercosura i Europske unije.