Privatnost korisnika već je jako dugo veliki “problem” o kojem se priča širom različitih medija, ali se ništa značajno ne događa kako bi se dotični problem riješio. Dapače, nekako se dobiva dojam kako korisnici imaju sve manje privatnosti na internetu, jer servisi koje koriste prate svaki njihov korak.

Najnovija prijetnja našoj privatnosti dolazi od startupa August koji je povezan s Amazonom. Ovaj se startup pokušava izboriti za uslugu dostave koja bi bila moguća i za vrijeme kada kupca nema kod kuće. To bi značilo da dostavljač može paket dostaviti u vašu kuću kada tamo nema nikoga od nazočnih, piše pcchip.hr.

No, da ne bi mislili kako će dostavljači provaljivati u kuće, moramo malo pojasniti stvari. Ovo je koncept koji se povezuje sa dvije jako popularne stvari danas, to su pametne kuće i internet stvari. I jedan i drugi segment postaju sve popularniji, a ono što rade je spajanje vašeg doma u jednu globalnu mrežu koja zajedno komunicira i razdjeljuje važne informacije.

August bi svoj način dostave temeljio na pametnim bravama koje bi se nalazile na ulazima u kuću. Dakle, kada bi se dostavljač približio sa poznavanjem pina brave, mogao bi vam otključati dom i dostaviti paket u kuću. Dakako, sve to dogodilo bi se samo u slučaju da vi na to pristanete, odnosno da obznanite svoj pin od brave. Narušava li se ovime još dodatno privatnost korisnika, ili je ovo korak naprijed u revolucijskom procesu tehnologije?