Ovogodišnji rast prihoda, dobiti i posljedično vrijednosti dionica, koji se bilježi u tehnološkom sektoru, doveo je do toga da je Microsoft trenutačno najvrjednija javna kompanija na svijetu.

Njihova tržišna valuacija je viša od 2,5 bilijuna dolara, a u stopu je slijedi ona Appleova, tek nadomak 2,5 bilijuna.

Na trećem se mjestu nalazi naftni gigant Saudi Aramco, a odmah iza njega još jedan predstavnik "big techa" – Alphabet.

Googleova je krovna kompanija ove godine također imala sjajne poslovne rezultate, a vrijednost dionice porasla joj je od siječnja za gotovo 70%, javlja Bug.

Tako je Alphabet ovoga ponedjeljka nakratko preskočio "okruglu" granicu, pa su sve njegove dionice ukupno vrijedile više od 2 bilijuna dolara. Prvi je to puta da Alphabet dolazi do ove razine tržišne vrijednosti.

Taj rezultat posljedica je objave financijskog izvješća za treće tromjesečje, u kojem su prihodi kompanije iznosili 65,1 milijardi dolara, odnosno 41% viši nego lani u istom razdoblju.

Najveći je generator prihoda bilo internetsko oglašavanje, dok su YouTube i usluge računalstva u oblaku kao donekle podbacili. Svejedno, dobit tromjesečnog je razdoblja iznosila čak 21 milijardu dolara i za gotovo 80% je viša od one u prošlogodišnjem trećem tromjesečju.

Nakon što je dosegnula nešto više od 3.000 dolara, cijena dionice oznake GOOG pala je do kraja radnog dana na Wall Streetu za nešto više od 1%, pa je s njome i tržišna vrijednost kompanije završila dan nadomak 2 bilijuna dolara. Trenutačno, dakle, Alphabet vrijedi 1,98 bilijuna, no vjerojatno je pitanje dana kada će ona ostati iznad "magične granice".