Ravnateljica Klinike za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević" profesorica Alemka Markotić otkriva detalje o novom cjepivu za koronavirus.

Eksperimentalno cjepivo protiv koronavirusa američkog farmakološkog diva Pfizera i njemačke tvrtke BioNTech ima 90-postotnu učinkovitost u sprječavanju covida-19, objavile su dvije kompanije u ponedjeljak, što je golema prekretnica u obrani od pandemije.

Ravnateljica Klinike za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević" profesorica Alemka Markotić za Dnevnik Nove TV otkriva detalje o novom cjepivu.

"To je sad već među nekoliko najava. Može se za sada u literaturi pročitati, a i doima se da bi cjepivo moglo imati dosta veliki postotak učinkovitosti. Također je objavljeno da je cjepivo dosta visokoučinkovito, nuspojave nisu značajnije.

Daje se u dvije doze, a na većim dozama su zabilježene reakcije tipa povišene temperature, bolovi u mišićima i zglobovima, no za sada nema većih nuspojava. Proizvođači su najavili da bi mogli do 50 milijuna cjepiva izbaciti do kraja godine. To nisu velike količine, neće biti dostatne niti za dobar dio rizične populacije", napominje.

EK nije još osigurala doze cjepiva kod ove kompanije. Markotić otkriva kada bi se to trebalo izrealizirati i ako se pokaže dobrim, kada bi cjepivo moglo biti u RH.

"Sve ide preko EK, Hrvatska će imati ista prava kao sve članice EU. Svatko će dobiti određeni dio u prvoj fazi, a onda će sukcesivno dolaziti. Ako bude bilo sreće da dođu dva cjepiva u isto vrijeme, onda će se i na taj način sve rješiti", istaknula je Markotić.