Aldi ulaganja, zagrebačka tvrtka kći istoimenog najvećeg trgovačkog lanca u Njemačkoj, objavila je ovih dana da će još milijun eura namijenjenih investiranju u Hrvatskoj vratiti svojem osnivaču.

Taj potez u domaćim poslovnim krugovima tumači se kao pouzdan znak da Aldi odustaje od zamišljenog otvaranja stotinjak trgovina u Hrvatskoj.

- Vjerojatno se radi o procjeni Aldija da je tržište u Hrvatskoj na koje oni računaju "zakrčeno", da su Konzum i Lidl prejaki i da im je pametnije jačati pozicije na nekim drugim tržištima - kaže za Slobodnu Dalmaciju konzultant Drago Munjiza, suglasan s procjenama da je Aldi definitivno prekrižio naše tržište.

Ne radi se, dodaje Munjiza, o usamljenom potezu Aldija jer se mnoge velike kompanije u trgovini danas prestrojavaju zbog smanjenja potrošnje građana.

Kada je 2006. stigao u Hrvatsku, Aldi je svojoj tvrtki kćeri transferirao 220 milijuna kuna za kupnju zemljišta, projektiranje i druge poslove koji su trebali pripremiti ‘teren’ za otvaranje trgovina. Istodobno je njemački koncern pokrenuo biznis u Sloveniji, gdje su do danas otvorili 70 dućana i zaposlili 1100 radnika. U Hrvatskoj, s druge strane, Aldi do sada nije otvorio ni jednu trgovinu.

Procjenjivalo se da Nijemci čekaju ulazak Hrvatske u Europsku uniju, pa da zato kalkuliraju s pokretanjem biznisa. No, još prije primanja Hrvatske u Uniju, prvih 112 milijuna od onih 220 milijuna kuna uplaćenih Aldi ulaganjima, vraćena su osnivaču. Sada je u istome smjeru poslano još milijun eura, a prema podacima koje smo prikupili, svoju preostalu imovinu u Hrvatskoj Aldi ulaganja procjenjuju na 47 milijuna kuna, što bi moglo značiti da je dio novca ipak već investiran u zemljišta. Uz to, prije nekoliko godina Aldi ulaganjima pripojene su tri tvrtke u Zagrebu koje se bave nekretninama.

U prethodnoj godini Aldi ulaganja imala su prihod od 270 tisuća kuna, a rashode od 8,7 milijuna kuna. Takav gubitak, kao i činjenica da tvrtka nema zaposlenih, također upućuje na zaključak da gase poslovanje u Hrvatskoj.