Za rezidbu voćaka i vinove loze koriste se voćarske i vinogradarske škare, voćarski noževi, pile i pribor za oštrenje (turpije i razne vrste bruseva). Posljednjih nekoliko godina voćari i vinogradari sve češće koriste aku škare i pile koje uvelike olakšavaju rezidbu.

Vrijeme nakon novogodišnjih blagdana, mnogi voćari i vinogradari iskoristit će za rezidbu. Zimska se rezidba ili rezidba u zrelo može izvoditi od opadanja lišća u jesen pa sve do kretanja vegetacije koncem zime i početkom proljeća. Pošto je zimska rezidba veoma bitna za buduću rodnost i kakvoću plodova u voćnjak ili vinograd ne smijemo ulaziti bez odgovarajućeg pribora i alata.

Zašto se provodi rezidba?

Cilj svake rezidbe jeste osigurati krošnji što više svjetla i prozračnosti. Pored toga, rezidbom trebamo održavati ravnotežu između dijelova krošnje ograničavanjem bujnijih grana u korist onih manje bujnih. Također, rezidbom je nužno regulirati i alternativnu rodnost. Rezidbom je također bitno regulirati vegetativni i generativni rast što znači da je potrebno obnavljati rodno drvo s rodnim pupovima i nerodno s vegetativnim pupovima.

I na koncu, rezidbom se u velikoj mjeri može utjecati na poboljšanje kvalitete i trajnosti plodova, a što znači kako je zimska rezidba neophodan zahvat u voćarskoj proizvodnji i to kao osnovni regulator redovite rodnosti i željenog kvaliteta plodova.

Alat potreban u rezidbi

Škare su osnovni alat u rezidbi voćaka i vinove loze. Njima režemo tanje grane i rozgvu vinove loze. Škare moraju biti propisno stegnute, tako da ne pružaju veliki otpor rezaču, a isto tako poželjno je da nisu previše labave, jer time drobe i nagnječuju staničje kore i drveta oko presjeka. Za rezidbu voćaka koristimo tzv. “voćarske škare“ koje imaju dvije susretne oštrice, dok vinogradarske škare imaju jednu oštricu.

Za rezidbu debljih grana koriste se posebne škare koje su konstrukcijski prilagođene za te zahvate. Tim škarama se režu grane debljine 30-50 mm. Isto tako postoje škare sa tzv. telepatskim drškama koje koristimo u voćnjacima za rezidbu grana koje su u višim dijelovima krošnje i koje rezač s tla ne može dohvatiti običnim škarama za deblje grane.

Pile koristimo kod prikraćivanja ili odstranjivanja debljih grana. U rezidbi se najviše koristi sklopiva pila. Listovi pile urađeni su tako da se na njima nalaze zupci koji supostavljeni tako da je svaki drugi zubac blago izvijen u drugom smjeru. Listovi se izrađuju s veličinom zubaca od 3 do 5 mm. Najprikladnije su pile sa srednje velikim zupcima. One s malim zupcima nisu prikladne jer se pri rezidbi nabija piljevina između zubaca, pa nisu učinkovite, dok one s velikim zupcima jače oštećuju staničje
kore i drveta, čime je kasnije otežano zarastanje tih rana.

Voćarski nož (hipa) – služi nam kad želimo postići precizan i ravan presjek, stoga ga najčešće koristimo kod rezidbe mladih voćaka, kad odstranjujemo štrljak ili prikraćujemo podlogu iznad mjesta cijepljenja. Njime možemo i zagladiti rane na debljim granama, nakon reza pilom, jer pilom se staničje kore i drveta jače oštećuje. Nož s obje strane nije isti, s jedne strane je ravan, a s druge je uzdignut od oštrice prema gore. Oštrimo ga brusom, ali nikad onu ravnu stranu, i kod reza ravna strana uvijek je okrenuta prema dijelu koji ostaje na voćki. Njime uvijek režemo na potez, a ne na pritisak. Najčešće ga koristimo u manjim voćnjacima, jer rad s njim je sporiji, pa time i skuplji.

Aku škare i pile – velika pomoć u rezidbi

Rezidba voćaka i vinove loze je vrlo zahtjevan posao koji se mora obaviti u određenom periodu godine. Vrlo često voćari i vinogradari, zbog kišovitih i hladnih dana nisu u mogućnosti rezidbu obaviti „na vrijeme“ pa su primorani, u pojedinim danima kada vremenske prilike to dozvoljavaju, više vremena provoditi u voćnjacima i vinogradima što im stvara dodatni napor. Kako bi to izbjegli i sebi olakšali rezidbu sve više voćara i vinogradara u rezidbi koristi aku škare i pile.

Danas na tržištu postoji veći broj proizvođača koji nude različite vrste alata koji rade na baterije.

Jabuka.tv