Na području HBŽ-a od početka godine sedam osoba zaraženo je brucelozom od kojih je četvero s područja općine Kupres, dvoje iz Glamoča i jedna osoba iz Livna, za Fenu je kazala ravnateljica Zavoda za javno zdravstvo tog kantona dr. Dijana Mamić.

Prema njezinim riječima, zadnji slučaj evidentiran je prije sedam dana na Kupresu.Uglavnom se radi o osobama koje su bile u neposrednom kontaktu sa zaraženim životinjama ili su konzumirali sirovo nepasterizirano mlijeko ili mliječne proizvode podrijetlom od inficiranih životinja.

- Kako su svi slučajevi otkriveni u trenutku liječenja tj. hospitalizacije u mjerodavnoj zdravstvenoj ustanovi, Zavod za javno zdravstvo obavijestio je o svakom pojedinačnom slučaju Kantonalnu veterinarsku inspekciju koja je dužna u saradnji s nadležnim veterinarskim stanicama provjeriti zdravstveno stanje životinja - kazala je Mamić.

Kako je za Fenu kazao direktor Uprave za inspekcijske poslove tog kantona Dubravko Kovačević zbog pojave bruceloze, a u cilju suzbijanja i sprječavanja širenja zaraze, odlukom mjerodavnih institucija prošle sedmice provedena je sustavna mjera uklanjanja - eutanazija 67 ovaca i jedne krave na prostoru općine Kupres, nakon čega je provedena zakonska mjera sanacije.

Inače, na suzbijanju ove bolesti na području kantona proteklih godina provođeno je više programa u okviru kojih su zaražene životinje eutanazirane, zdrave su cijepljenja, a obavljani su i preventivni veterinarski pregledi, no bolest se i dalje pojavljuje.

Početkom godine Udruženje veterinara upozoravala je da epizootiološka situacija u kantonu nije dobra te da je na više mjesta osim bruceloze bila dijagnosticirana i Q-groznica koja je prijetila ljudima.

Udruga veterinara HBK-a navodila je kako na pojavu i širenje bolesti utječu nomadsko stočaranje, nekontrolirana trgovina stokom te dolazak na ispašu neispitane i nekontrolirana stoka što je posebno izraženo u Kupresu i Glamoču.

U prošloj godini na području tog kantona evidentirana su 102 goveda i 80 ovaca zaražena brucelozom od kojih je većina s područja Kupresa, dok je u Drvaru 70 koza oboljelo od Q groznice.