Skupina Al Kaida na arapskom poluotoku (AQPA) preuzela je odgovornost za napad vatrenim oružjem početkom prosinca u američkoj vojnoj bazi u Pensacoli na Floridi, u kojoj su ubijena tri mornara, objavio je u nedjelju američki centar za praćenje islamističkih mrežnih stranica SITE.

"U audiosnimci njezina vođe, Kasima al Rimija, AQPA je preuzela odgovornost za napad u prosincu 2019. u pomorsko-zračnoj bazi u Pensacoli", piše SITE u priopćenju.

Američka savezna policija (FBI) u svojoj je istrazi utvrdila da je potpukovnik saudijskog ratnog zrakoplovstva, 21-godišnji Mohammed Saeed Alshamrani djelovao sam 6. prosinca u napadu na američku mornaričku bazu u Pensacoli na Floridi prije nego što ga je ubila policija.

Alshamrani je bio na vojnoj obuci u Sjedinjenim Državama i vatrenim oružjem je ubio tri te ranio sedam osoba, među kojima dvojicu policajaca.

Prije napada objavio je neprijateljske poruke prema Sjedinjenim Državama napisavši na Twitteru: "Protivim se zlu, a čitava se Amerika pretvorila u zemlju zla (...) Nisam protiv vas samo zato što ste Amerikanci, ne mrzim vas zbog vaših sloboda, mrzim vas jer svakog dana podupirete, financirate i činite zločine ne samo nad muslimanima nego i nad čitavim čovječanstvom."

Napad je ugrozio program koji obuhvaća prodaju američkog oružja Rijadu vrijedan više milijardi dolara i doveo saudijsku monarhiju u nezgodan položaj.

Oko 16.000 vojnika je stacionirano u bazi u Pensacoli, gdje je zaposleno i više od 7000 civila.  

Američka mornarica se tom bazom koristi za programe obuke vojnika savezničkih zemalja.

U SAD-u je svake godine na obuci oko 850 Saudijaca među 5000 stranih vojnika.

Bazom u Pensacoli u kojoj je smješteno oko 16.000 vojnika američka se mornarica koristi za obuku vojnika savezničkih zemalja.