Svjetski gospodarski forum (WEF) napravio je listu vještina potrebnih za poslove budućnosti koje neće moći, barem ne odmah, preuzeti roboti. Donosimo i listu vještina koje se sve manje traži i koje uskoro ljudskim zaposlenicima više neće biti potrebne.

WEF je nedavno objavio predviđanja kako će do 2025. godine polovicu sadašnjih ljudskih poslova preuzeti roboti. No predviđa se da će umjetna inteligencija i automatizacija proizvodnje stvoriti gotovo dvostruko više poslova za ljude, nego što će ih roboti preuzeti.

Zanimanja nasuprot vještinama

Kada se govori o budućnosti zapošljavanja, često se spominju zanimanja koja upućuju na smjer u kojem se gospodarstvo kreće. Tako da se jednostavno može reći - strojari i kamiondžije su zastarjela zanimanja, dok su programeri u robotici i projektni menadžeri u trendu.

No naslovi radnih mjesta postaju sve nejasniji (što uopće projektni menadžeri rade?) pa novo izvješće Svjetskog gospodarskog foruma sugerira da se više mora obratiti pažnje na vještine u kojima leži budućnost zapošljavanja.

Vještine će bolje objasniti sposobnosti radnika od imena njegova radnog mjesta, tvrdi se u izvješću. Vještine mogu voditi radnike prema razumijevanju njihove jedinstvene vrijednosti i pokazati gdje su manjkavi te što žele naučiti. Pogotovo kad se više radne snage pomakne prema freelance statusu, vještine će ih više istaknuti nego nazivi njihovih prijašnjih radnih mjesta.

Manualne i rutinske vještine već zastarijevaju

Mnoge vještine za koje WEF predviđa potražnju, poput "aktivnog učenja" i "tehnološkog dizajna", dobivaju sve veći smisao u svijetu u kojemu je stopa tehnološke promjene ubrzana. Kad razmišljamo o vještinama koje će najvjerojatnije biti automatizirane, u obzir dolaze one rutinske, odnosno sposobnost ponavljanja zadataka. Kao što je dodavanje komponenata na pokretnu traku ili ispunjavanje računovodstvenih podataka.

Pritom se napominje da iako je "aktivno učenje" među vještinama koje se očekuje da budu jako tražene za samo nekoliko godina, "aktivno slušanje" neće spadati u njih.

No upozorava se također da bi neke od vještina, za koje se očekuje da će biti u padu u narednih pet godina, mogle iznenaditi što se tiče potražnje za njima.

Pored fizičkog rada, ljudi su već počeli prepuštati mnoge kognitivne zadatke tehnologiji. Mobiteli nam služe kao vanjski hard disk naših mozgova. Softver za upravljanje zadacima zamjenjuje neke od dosadašnjih odgovornosti rukovoditelja. Dakle, čak i vještine koje se mogu činiti jedinstvene ljudima, poput "memorije" i "upravljanja osobljem", postat će manje važni faktori za određivanje vještine zaposlenika u vrijeme napredne tehnologije, sugerira WEF.

Lista vještina za budućnost

WEF lista vještina 2022 - mogla bi vam pomoći, ako želite biti i dalje primamljiv radnik za poslodavce budućnosti.

Vještine za kojima raste potražnja:
1. analitičko razmišljanje i inovacije,
2. aktivno učenje i strategije učenja,
3. kreativnost, originalnost i inicijativa,
4. tehnološki dizajn i programiranje,
5. kritično razmišljanje i analiza,
6. rješavanje kompleksnih problema,
7. vođenje i društveni utjecaj,
8. emotivna inteligencija,
9. rasuđivanje, rješavanje problema i pružanje ideja,
10. analiza sustava i procjena.

Vještine za kojima opada potražnja:
1. manualna spretnost i preciznost,
2. pamćenje, verbalne, slušne i prostorne sposobnosti,
4. instaliranje i održavanje tehnologije,
5. čitanje, pisanje, matematika i aktivno slušanje,
6. upravljanje osobljem,
7. kontrola kvalitete i sigurnost,
8. koordinacija i upravljanje vremenom,
9. vizualne, slušne i govorne sposobnosti,
10. upotreba tehnologije, nadgledanje i kontrola.