Prvi sunčani dani probudili su i prirodu, ali i one koji su jedva dočekali da iziđu u svoje vrtove i na svoje okućnice. Vremena je bilo dovoljno za planiranje radova, a sad se treba primiti posla. Osim uredno pokošenog i njegovanog travnjaka, i cvjetnjak je ogledalo ljepote svake okućnice. Što zasaditi, kako kombinirati biljke i njihove boje, najčešća su pitanja na koja pokušavamo odgovoriti, piše Večernji list.

Kako bi vaš cvjetni kutak bio interesantan tijekom cijele godine, u njemu trebaju biti zastupljene različite cvjetne vrste. Glavninu cvjetnjaka trebale bi sačinjavati trajnice, višegodišnje biljne vrste koje se kombiniraju s različitim jednogodišnjem i dvogodišnjem biljem te niskim grmljem. Jednogodišnje bilje sadimo u proljeće, a lukovice i dvogodišnje bilje u jesen.

Kod planiranja cvjetne gredice svakako trebate voditi računa o visini biljke. Ako je gredica predviđena za sredinu vrta, onda visoke biljke trebaju zauzeti njezin središnji dio, a ako je gredica uz rub vrta ili ograde, visoke biljke planirajte zasaditi uz ogradu. Kako bi cvjetnjak bio u bojama od proljeća do jeseni, svakako treba obratiti pažnju na vrijeme cvatnje pojedinih biljaka koje planirate zasaditi.

Kod planiranja cvjetne gredice, ili sadnje na balkonu, treba voditi računa i o samom položaju. Trajnice uglavnom vole sunčani položaj, a ako se cvjetnjak nalazi u polusjeni i sjeni, svako bi trebalo predvidjeti sadnju biljaka koje podnose takve uvjete. Kvalitetna priprema tla za gredicu jedan je od glavnih preduvjeta za cvjetnu oazu. Tlo treba razrahliti do 50 centimetara dubine i očistiti od korova. Poželjno je dodati površinskom tlu humusnu zemlju kako bi biljka pri sadnji dobro krenula. Najbolje vrijeme za sadnju trajnica svakako je proljeće.

Cvjetnjak iziskuje njegu tijekom cijele godine. Odmah nakon sadnje potrebno je neko vrijeme redovito zalijevati kako bi se biljke lakše prilagodile novom staništu. Redovito treba mehanički uklanjati korov te jednom godišnje dodati gnojivo.

Svima koji tek počinju slagati cvjetne gredice ili žele nešto promijeniti u već postojećoj imamo odličnu kombinaciju koja se sastoji od šest trajnica, tri ljetnice i dvije vrste grmova. Trajnicama zaokružite cvjetnu gredicu ili žardinjere, u sredinu smjestite ljetnice, a grmove sa strane.  U stražnji dio gredice zasadite dvije vrste trajnica, Hemerocallis (križanu grančicu) te Kniphofiju (grozdastu tritomu). Obje imaju žuto-narančaste cvjetove i odgovara im sunčani položaj. Križana grančica narast će do 50 cm i svojim cvjetovima krasiti gredicu tijekom lipnja i srpnja, dok će tritoma narasti do 60 cm i cvjetati od lipnja do rujna. Prostor između ovih trajnica popunite Buxusima (šimširi). Odlično podnose orezivanje pa ćete ih moći prilagoditi prostoru. U srednjem dijelu na bokovima je zasađen Stachys (čistaci vunasti) koji naraste do 15 cm, a cvate u lipnju i srpnju ljubičastim cvjetovima. Sredina je popunjena ljetnicama, doabr su izbor begonije, petunije i kadifice.