Sočni plodovi, zdrave biljke i ukusni plodovi najveći su dar za svaku osobu koja se bavi vrtlarstvom. Međutim, to nije uvijek slučaj. Mnogi čimbenici mogu utjecati na rast vaših biljaka i ponekad se pitate što je pošlo po zlu. Na vašu sreću, postoje neki trikovi koje bi svaki vrtlar trebao znati kako bi poboljšao kvalitetu i potaknuo rast biljaka. Isto vrijedi i za rajčice! Evo tri načina kako da vam rode bolje nego ikad.

Epsom sol

Svi znamo koliko Epsom sol može biti blagotvorna i korisna, ali vjerojatno niste znali da može imati pozitivan učinak i na vaše rajčice. Epsom sol bogata je magnezijem, najpotrebnijim nutrijentom koji čini čuda s rajčicama. Dakle, sljedeći put kada se zapitate što je pošlo po zlu s vašim rajčicama, možda im je nedostajalo magnezija.

Što napraviti? Stavite jednu ili dvije žlice Epsom soli u rupu prije presađivanja sadnice u rupu za sadnju. Ipak, najbolje je da sol prekrijete slojem zemlje kako biste spriječili da je korijenje biljaka izravno dodiruje. Vidjet ćete da su rezultati nevjerojatni i dobit ćete najsočnije i najukusnije rajčice.

Aspirin

Vjerojatno nikada ne biste pomislili da aspirin može naći svoju primjenu i u vrtlarstvu. Međutim, krivo ste mislili! Aspirin može biti jednako koristan za vaše rajčice kao i za vas. Zašto? Zbog salicilne kiseline u aspirinu, vaše će rajčice procvjetati kada dođu u dodir s aspirinom. To će biti izvrsno rješenje za povećanje prinosa, kao i za borbu protiv bolesti poput plamenjače.

Što napraviti? Dodajte dvije-tri tablete aspirina u rupu, a možete napraviti i svoju domaću otopinu vode sa zdrobljenim aspirinom i povremeno prskajte rajčice. Tako ćete im pomoći da ojačaju imunitet.

Riblje glave

Meso ribe izuzetno je zdravo za ljudski organizam zbog brojnih nutrijenata. Ipak, rijetko jedemo riblje glave pa zašto ih bacati u smeće kada ih možemo iskoristiti u vrtu. One će potaknuti rast biljaka, posebice rajčica. To je zbog činjenice da su pune hranjivih tvari pa će njihovo će raspadanje potaknuti oslobađanje kalija, kalcija, dušika i fosfora.