Oporavak nakon pandemije koronavirusa i širenje na zapadni Balkan među ključnim su izazovima s kojima će se u idućem razdoblju suočiti EU, rekao je danas slovenski premijer Janez Janša.

"Ako se ne bude širila EU, širit će se netko drugi", izjavio je Janša pred slovenskim diplomatima uoči slovenskog šestomjesečnog predsjedanja EU koje počinje 1. srpnja.

Sloveniji, koja će početkom listopada organizirati neformalni summit EU-zapadni Balkan, ta je tema osobito važna zbog blizine regije, a širenje EU treba biti odgovor na strateške i sigurnosne izazove trećih aktera.

"Među njima je Turska koja svojim politikama na Balkanu nastoji zakočiti širenje EU", rekao je Janša.

"Nijedna država pandemiju nije dočekala spremno"

Što se tiče pandemije, Janša kaže da se iluzornom pokazala globalistička ideja kako ono što ne možeš osigurati u svojoj državi možeš dobiti jeftinije na svjetskom tržištu.

Dodao je da nijedna država pandemiju covida-19 nije dočekala spremno, što se pokazalo u nedostatku zaštitne i medicinske opreme.

Kad je riječ o programima otpornosti i oporavka, Janša je kazao da su se članice EU relativno uspješno usuglasile o opsežnom gospodarsko-financijskom paketu, ali da će biti bitno teže postići dogovor o zelenoj tranziciji u ekonomiji.

"EU ima 27 članica s različitom gospodarskom strukturom i puno će ovisiti o tome kako će Europskoj komisiji uspjeti adresirati specifične probleme pojedinih država", kazao je Janša.