Hrvatski narodni sabor BiH na posljednjoj sjednici raspravljao je o aktualnim pitanjima u BiH. Jedn od njih je i prijedlog Izbornog zakona BiH koje je predložio HDZ BiH. U HNS-u kažu da opstrukcije ovog Zakona jasno pokazuju pokušaj dominacije nad Hrvatima u BiH. U slučaju odbijanja ovog prijedloga, HNS najavljuje sazivanje izvanredne sjednice Sabora na kojoj će se, kako su rekli donijeti strateške odluke.

O ovome, ali i drugim aktualnim pitanjima u BiH za N1 govorio je Božo Ljubić, predsjednik Glavnog vijeća Hrvatskog narodnog sabora u BiH. "Gledatelji trebaju znati što sam točno izjavio. Kazao sam da se nadam da će prijedlog koji je HNS poslao u proceduru preko HDZ-a biti usvojen i na Zastupničkom domu. Ukoliko taj prijedlog ne dobije podršku, očekujem da one stranke koje su se protivile ovom prijedlogu predlože alternativni zakon koji će odgovoriti potrebama Ustavnog suda na temelju moje apelacije. Tek ako se dogodi da se izmjene ne usvoje pravovremeno, onda ćemo predložiti da se sazove izvanredno zasijedanje i donesu strateški važne odluke", kazao je Ljubić za N1.

Dodao je da HNS ima pravo donijeti takve odluke. "Mi smo obvezni i na to imamo pravo da donesemo odluke. Ne možemo više dopustiti da se izabere hrvatski član Predsjedništva na ovaj način, jer od toga ovisi život ljudi u mjestima gdje su dominantno Hrvati". Ljubić je kazao da se i bez usvajanja zakona izbori mogu raspisati, ali da se rezultati ne bi mogli implementirati. "Proceduralno, izbori bi se mogu raspisati, ali se ne bi mogli implementirati rezultati u cjelini. Mogli bi samo u RS-u, Brčkom i županijama. Ne bismo mogli izabrati niti predsjednika niti potpredsjednika FBiH.

Vijeće ministara bi bilo obesmišljeno jer ne bi imalo kome upućivati prijedloge, koji moraju proći kroz Dom naroda i Zastupnički dom", kazao je i dodao: "To je jasna poruka da se Izborni zakon mora izmijeniti. Vidite što se desilo Mostaru, u tom slučaju bi cijela BiH bila Mostar. Ja potpuno jasno želim reći: Mi smo dali prijedlog. Svatko tko misli da može dati bolje rješenje koje će biti na tragu Ustavnog suda, mi smo spremni razgovarati o tome. Ne možemo shvatiti da neke stranke odbijaju prijedloge, a ne nude nikakvu alternativu".

Šefik Džaferović je kazao da je SDA pripremila alternativu ovom prijedlogu. "Ja sam razgovarao tijekom sjednice Glavnog vijeća s Barišom Čolakom i Predragom Kožulom i oni ne znaju da je došao ikakav prijedlog. Niti formalno, niti neformalno. Ako jeste, onda je to veliki korak u pravcu dolaska do rješenja. Ako se sjećate, i sam dr. Dragan Čović je u par navrata kazao da upravo ovaj prijedlog je na tragu dogovora", kazao je Ljubić.