Sindikat uposlenika Federalnog MUP-a dao je do sutra (utorak, op.ur.) rok federalnom premijeru FBiH Fadilu Novaliću da potpiše nalog za prijenos novca za isplatu po sudskim presudama koje imaju državni službenici.

U protivnom će, kako je objavio Dnevno avaz, početkom svibnja protiv njega podnijeti krivičnu prijavu zbog neizvršenja sudske odluke, za što je, inače, predviđena kazna do pet godina zatvora.

U pismu koje su danas uputili Novaliću iz ovog sindikata podsjećaju da je isplata njihovih potraživanja po pravosnažnim presudama planirana ovogodišnjim proračunom FBiH te da je prva od tri rate bila predviđena za 8. travnja. Međutim, dodaju, Vlada je na Novalićevu inicijativu obustavila isplate, a premijer nije potpisao nalog, za razliku od ministrice financija Jelke Milićević.

''S obzirom na to da se Vašim odnosom prema predmetnom pitanju stavljate iznad zakona, kao i sudskih instanci koje su garant vladavine prava, a čime se čini teža povreda zakonom zaštićenih i presudama potvrđenih prava naših članova, te istovremeno nanosi i dodatna šteta koja će nastupiti s 1. svibnja, koja se ogleda u dodatnim zateznim kamatama, posljednji put Vas upozoravamo da, ukoliko sa 30. travnja ne bude potpisan nalog za prijenos sredstava, protiv Vas ćemo nadležnom tužiteljstvu podnijeti prijavu'', stoji u pismu.

Dodaje se kako, u uvjerenju da su postojeće okolnosti nastupile pogrešnim savjetima Novalićevih ''vanjskih'' suradnika, preporučuju da se što prije konsultira s renomiranim stručnjacima iz oblasti ustavnog, radnog i krivičnog prava da bi spriječili posljedice.

''Posljedice će neminovno nastupiti nakon 1. svibnja ukoliko prije toga ne postupite u skladu s pozitivnim propisima, kao što ste to činili i u protekle tri godine kada su se naplaćivali 'probrana ministarstva', federalni organi uprave i pojedini uredi'', ističu u pismu.