Ovih je dana aktualno haško iznošenje obrane utamničenih Hrvata koji su gore jer su branili svoje, ali, eto, to se nekima nije svidjelo pa se sada brani.
Za veliku većinu Hrvata oni nisu krivi i gore su tek da se zadovolje nečiji hirovi.
Za veliki dio Muslimana oni su krivi i treba ih gore zadržati do kraja života, pa i dulje.
Za veliki dio Srba oni su nevažni, barem u ovim postupcima koji se vode protiv njih.
Za onaj mali dio Hrvata oni su dio zločinačke organizacije što je njihov glasnogovornik fra Ivan Šarčević javno izrekao na Federalnoj televiziji koja sebi tepa da je javni servis.

Za onaj manji dio Muslimana oni su samo jedni od mnogih koji su sudjelovali u ratu, na svojoj strani. I za onaj mali dio Srba što im nije svejedno, jedni bi ih pustili, drugi ih osudili, tek da se uspostavi ravnoteža. I to je BOSNA!

To je to bure baruta koje je u opasnosti da eksplodira sve dok se ne razmontira, dok mu se ne skinu obruči, povade duge i tako otklone opasnost od eksplozije.
Kakva god presuda bude, za njih će biti osuđujuća. Jer ako sud donese oslobađajuću presudu je li ona oslobađajuća?
U što spadaju tih dvanaest godina provedenih u zatvoru?
U što spada to što su u zatvor otišli zdravi i mladi, a vraćaju se stari i bolesni?
U što spada stigmatizacija njih i njihovih obitelji?
U što spada nošenje tereta ratnog zločinca svih ovih godina?
Dakle, kakva god presuda bude za njih nije oslobađajuća.
Bez obzira na presudu Oni su za Bakira Izetbegovića i Esada Dželilovića ratni zločinci, a Bakir i Esad su naši partneri u vlasti, od općinske do državne razine!

A kolike optužnice tek slijede?

Dobro upućeni izvor mi kaže da ih za Ramu čeka pripremljenih preko 130 optužnica, pa to je 10% borbenog dijela brigade!
Nismo se bojali metka pa se ne bojimo ni optužnica, ali nas nešto drugo boli!

Ako vidimo da u Rami više nema ni jednoga zapovjednika brigade, ili su poginuli, ili su morali napustiti Ramu za koju su ginuli da ne budu uhićeni od ruku koalicijskih partnera, e to boli!
Ja ne znam kako je u drugim mjestima, u njihovim postrojbama, ali u Rami je tako!

I još nešto što je u najmanju ruku upitno i sumnjivo je činjenica da ni jedan živući zapovjednik brigade Rama nije siguran doći u Ramu da ne bude uhićen, a u isto vrijeme ni jedan ramski obavještajac nije ni pod istragom, dapače, svi su dobro uhljebljeni u vojsci i politici!?

To baca sumnju na puno toga, no ne bi Rama bila prva da u svojim redovima ima dvostruke pa i višestruke obavještajce, jer jednom obavještajac uvijek obavještajac!
I još kažu da iz tih krugova postoji samo jedan izlaz, a on vodi ravno ka groblju, a koliko vidimo "naši" su još svi živi i zdravi i dobro aktivni!?
I na žalost, mi ćemo se pomalo šunjati, neke će uhititi i osuditi, neki će uspjeti pobjeći, djelovat ćemo dezorijentirano kao razbijeno stado, bez organizacije i vodstva sve dok sve ne pohapse ili osumnjičenici ne umru ili se ne ubiju!
A oni, obavještajci, oni će i dalje vedriti i oblačiti, jedni u općinskim strukturama, drugi u vojno-sigurnosnim, a treći će uživati u "zasluženim" mirovinama koje iznose i po tri prosječne plaće onih sretnika koji imaju posao!

Ono što su Osmići bili poslije II.sv. rata sada su obavještajci kako brigade Rama tako i prozorskog Odreda!

Eto, to nam je naša borba dala!
Ivan Filipović

Stavovi izneseni u kolumni su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav portala Rama-Prozor.info