SAD je zbog planirane kupovine najmodernijeg ruskog protuzračnog sustava S-400, Turskoj zaprijetio, uz uvođenje drugih sankcija, i izbacivanjem iz sudjelovanja u programu najmodernijeg američkog stealth ratnog zrakoplova F-35.

"Jasno smo upozorili Tursku da će njihova potencijalna nabava sustava S-400 rezultirati preispitivanjem turske participacije u programu F-35 te dovesti u rizik i buduće transfere naoružanja u Tursku te može dovesti i do potencijalnih sankcija", rekao je glasnogovornik State Departmenta Robert Palladino na konferenciji za medije, a prenosi Sputnik.

Palladino je naglasio da je američki stav oko Turske i njihove potencijalne kupnje sustava S-400 ostao isti te da bi Washington htio surađivati na području protuzračne obrane s Turskom.

Prošlog mjeseca turski Hurriyet Daily News prenio je izjavu jednog visokog američkog dužnosnika da će SAD ukinuti proces prodaje protuzračnog sustava Patriot Turskoj ako Ankara doista nabavi ruski protuzračni sustav S-400.

U prosincu 2018. godine američki State Department odobrio je prodaju sustava Patriot Turskoj u vrijednosti od 3,5 milijardi dolara.