U emisiji "Izdvojeno" na Laudato TV-u dana 8. prosinca 2021. godine raspravljalo se o današnjem vremenu intenzivnih podjela i straha uzrokovanih pandemijom COVID-19. Vidljivo je da su međuljudski odnosi napeti; obitelji, rođaci, prijatelji međusobno podijeljeni.

Među gostima koji su dali svoj doprinos zaustavljanju pandemije podjele i straha, bio je i fra Jozo Grbeš, kustos Hrvatske franjevačke kustodije Svete Obitelji za Sjedinjene Američke Države i Kanadu. On je u telefonskom pozivu istaknuo da moramo biti svjesni da malo znamo, bez obzira na silne komentare, članke i rasprave po društvenim mrežama.

– Zašto bismo u neznanju bili podijeljeni? To nije dobro, i mislim da nas ni jedna ideologija ne će spasiti, ali vjerujem da će nas naš duh, naša obitelj i vjera spasiti, pomoći nam, podignuti nas i izliječiti. Ako izgubimo ono što je bit našeg ljudskog postojanja, onda je suvišno biti podijeljen u svemu ostalome – kazao je fra Jozo Grbeš.

Dodao je da bi svatko od nas trebao otkloniti od sebe sve ono što nas razdvaja od obitelji i od onih koje volimo.

– Ako je naša tvrdoglavost da budemo u pravu važnija od ljubavi, onda nemamo problema s virusom, nego sa sobom. Ako smo u pravu, a ostali smo bez najbližih, što će nam onda to pravo? U vremenima kaosa važno je biti priseban, biti zajedno – poručio je.

Stoga je ponovio da, unatoč situaciji, pokušamo zadržati zajedništvo među sobom. Pravo rješenje vidi u drukčijem stavu: u svijetu bolesti liječiti jedni druge, u svijetu nevjere biti oni koji vjeruju, u svijetu podjele biti oni koji skupljaju u zajedništvo, pa čak i kad drugi naše mišljenje ne vrednuju.

– Često kažem ljudima da je ovo vrijeme u kojem se ljudi koji imaju duha mogu pokazati kao nositelji duha i jedinstva koji sa sobom nose dobrotu – zaključio je kustos u SAD-u i Kanadi.

Laudato.hr