Soj kuge koji je na Madagaskaru odnio već preko 140 života mogao bi mutirati i postati neizlječiv, upozorava ugledni britanski stručnjak.

Strahuje se da bi se bolest mogla proširiti u Europu i Ameriku putem zrakoplova kao što je to slučaj bio s ebolom 2014., a već deset afričkih zemalja izdalo je upozorenja zbog širenja smrtonosne bolesti, piše Net.hr.

Stručnjak za bolesti Paul Hunter, inače profesor na Sveučilištu East Anglia u Norwichu, upozorava da bi bolest mogla evoluirati u nešto mnogo opasnije zbog čega bi i razvijeni zdravstveni sustavi zapadnih zemalja mogli biti suočeni s problemom bez rješenja.

“Kad bi kuga došla do Ujedinjenog Kraljevstva, Europe ili Sjedinjenih Država dogodio bi se sličan slučaj kao i s epidemijom ebole”, tvrdi.

Objašnjava da bismo vrlo vjerojatno imali nekoliko izoliranih slučajeva, ali da se bolest ne bi smjela širiti kao na Madagaskaru. Usprskos tome, Hunter ističe da, kao i kod svake druge bolesti, situacija se dramatično mijenja ako bolest mutira i postane neizlječiva.

U najvećoj epidemiji na Madagaskaru u posljednjih 50 godina dosad je od kuge umrlo 143 osobe, a još oko 2000 je zaraženih. Većina slučajeva su oboljeli od plućne kuge, smrtonosnije vrste od bubonske kuge koja je devastirala europsko stanovništvo u 14. stoljeću.

No, dok se bubonska kuga širi ugrizom zaraženih buha, plućna se širi zrakom, najčešće kašljem. Simptomi uključuju groznicu, glavobolju i kašalj, pri čemu pacijenti često iskašljavaju krv. Može biti smrtonosna unutar 72 sata od infekcije.