Novoizabrani član Predsjedništva BiH iz srpskog naroda Mladen Ivanić  u intervjuu za BHRT rekao je da preferira da u Vijeću ministara budu članovi  Saveza za promjene. Dragan Čović preferira SNSD, ali bi bio red da se uvaži moja volja, poručuje Ivanić.

U razgovoru s  direktorom Televizije BiH Marijom Vrankićem,  član Predsjedništva BiH iz srpskog naroda Mladen Ivanić, govoreći o formiranju Vijeća ministara BiH rekao je da je nerealno očekivati da se imenuje  mandatar dok se ne zna većina  u  Zastupničkom domu Parlamenta BiH.  Iznio je bojazan da neće biti političke suglasnosti oko sastava Vijeća ministara.

„Bojim se da neće biti političke suglasnosti, jer je očigledno da će se preko Vijeća ministara biti velika politička bitka.

Otprilike se zna da bi iz reda hrvatskog naroda to trebao biti HDZ BiH, iz reda bošnjačkog – SDA BiH i da će tu vjerojatno da se pojavi još jedna stranka koja će omogućiti snažnu većinu unutar Federacije. I sada se postavlja pitanje tko će biti iz Republike Srpske.

S jedne strane, ja kao član Predsjedništva BiH preferiram Savez za promjene, jer sam na bazi podrške Saveza za promjene izabran za člana Predsjedništva.
Gospodin Dragan Čović preferira SNSD. Ako ćemo se međusobno uvažavati i dugoročno surađivati, bio bi red da se uvaži moja volja, jer ću ja naredne četiri godine biti član Predsjedništva.

Međutim, ako se opredijeli – a to je sasvim legitiman politički stav za gospodina Dodika i SNSD-u – to onda znači da se ja od strane drugog člana Predsjedništva BiH eliminiram kao relevantan politički faktor. To je odmah u startu sukob. Ali ne sukob mojom voljom, nego sukob tuđom voljom. I to je jedna situacija za koju je gospodin Dragan Čović doskora govorio da je   neprihvatljiva: da netko drugi bira predstavnike iz reda srpskog naroda. I mislim da ja to daleko bolje mogu raditi nego gospodin Čović“, rekao je Mladen Ivanić.

Kao prioritetne zadatke koje bi Predsjedništvo BiH trebalo uraditi, Mladen Ivanić je naveo implemnetaciju odluke Sejdić- Finci do kraja ljeta naredne godine.

“Ako pitanje Sejdić- Finci ne završimo do kraja ljeta naredne godine,  ja se bojim da od toga neće biti ništa. Bez Sejdić-Finci nema  ubrzavanja evropskog puta, nema približavanja  Evropskoj uniji. Hrvatska je već u EU, Srbija napreduje i sigurno će biti prva naredna članica EU, što znači da je obaveza BiH da hitno požuti i ubrza taj aspekt“, rekao je Ivanić

Osim ovog, u prioriete je naveo i  uspostavu mehanizama koordinacije, te aktivniji angažman u regiji.

Inače, Dodik je danas za BHRT komentirao Ivanićevu izjavu da će odigrati veliku ulogu  u izboru mandatara Vijeća ministara i da će Ivanić odrediti srpske predstavnike u Vijeću ministara.

„Ne vjerujem da je gospodin Ivanić kao iskusan političar mogao da da tako glupu izjavu. Ali vjerujem da je u suštini usmjerena ka tome da smiri njegove partnere koji su izborni gubitnici u tom pogledu. Danas ovaj događaj u Mostaru demantirao je njegovu mogućnost da on to odluči“

Iako, kako kaže, priznaje legitimitet Mladena Ivanića kao izabranog člana Predsjedništva BiH, Dodik, ipak, kaže:

„Ako Ivanić pretenduje da predstavlja srpski politički korpus, onda moram da kažem da je Željka Cvijanović dobila 26, – 27 000 srpskih glasova više od njega i da su njegovu pobjedu omogućili bošnjački glasovi“

“Predsjedavajući Vijeća ministara će svakako biti Bošnjak. Ona politička grupacija ili stranka koja bude ušla u zajedništvo sa SNSD-om i HDZ-om BiH u Zastupničkom domu PS  BiH iz bošnjačkog naroda  daće Bošnjaka za predsjedavajućeg Vijeća ministara i mi ćemo to poštovati. Ako je to SDA, onda će ona dati, ako je to neka druga…, ako je to Radončić, onda će on odredit sve”, kazao je Dodik.

Dnevnik.ba