Novi broj besplatnog mjesečnog glasila grada Zagreba ‘Glas Zagreba' u svom uvodniku iz pera glavnog urednika gospodina Joze Renića donosi vijest pod naslovom ‘Moramo li se baš svi iseliti iz Zagreba?!' o daljnjem iseljavanju mladih iz Zagreba i Hrvatske.

‘Prošla je godina, čini se, bila rekordna po iseljavanju mladih iz Hrvatske, otišlo ih je oko 30.000, a Zagrepčani su u tomu bili najbrojniji!', piše Renić. U to smo se uvjerili u popodnevnim satima na autobusnom kolodvoru u Zagrebu kada mnogi autobusi polaze za Austriju i Njemačku. Iako je bio radni dan vidjeli smo mnoštvo mladih koji su ušli u autobus na kat (oko 80 mjesta) koji prometuje za Beč. Svakodnevno su autobusi koji prometuju za Austriju, Njemačku i Švicarsku puni Hrvata, posebno mladih ljudi. Neke linije polaze s čak dva autobusa, jer su prepuni, pa svi putnici ne mogu stati u jedan autobus. Svi su to novi ‘gastarbajteri'. U novije vrijeme mnogi autoprijevoznici uvode nove linije za Austriju i Njemačku i koriste novi val iseljavanja kako bi ostvarili profit. Broj autobusnih linija za München, Graz i Beč, u novije vrijeme se više nego utrostručio.

Nedavno su mnogi austrijski i njemački mediji donijeli vijest o trenutačnom novom egzodusu Hrvata, kako stanovnici najmlađe države Europske unije Hrvatske masovno napuštaju svoju domovinu zbog socijalnih i gospodarskih problema. U zadnje tri i pol godine od ulaska Hrvatske u članstvo Europske unije, iz Hrvatske se iselilo 200 tisuća Hrvata, što je skoro 5% hrvatskog stanovništva. Najviše Hrvata iselilo se u Njemačku, njih 180 tisuća. Među novim iseljenicima mnogo je i onih sa završenim fakultetom i visokom školskom izobrazbom. Brojka hrvatskih iseljenika novijeg doba iz dana u dan masovno raste, a ako se nastavi ovakvo iseljavanje ‘trbuhom za kruhom' za deset godina Hrvatska bi mogla ostati bez 800 tisuća stanovnika. Njemački Merkur piše kako se Hrvati masovno doseljavaju u Njemačku.

Masovno iseljavanje je pak trenutačno s istoka Hrvatske tj. Slavonije. Mladi odlaze masovno, a mnogi govore kako je ovo trenutačno najveći egzodus Hrvata nakon 1945. godine. Ljudi govore kako su ulice prazne, a kolodvori puni. I kuće se masovno prodaju. Mnogi kupuju jednosmjerne karte, bilo da odlaze u Njemačku za stalno ili samo sezonski, da se bilo što zaradi. Ukidanje radne dozvole za Hrvate samo je ubrzalo odlaske kojih je bilo i ranije.

Odlaze ne samo mladi. Mnogi odlaze i koji su pred samom mirovinom. Slavonija, nekada ‘zlatna žitnica Hrvatske' izumire. Ne odlaze samo ‘bauštelci', nego i osobe sa završenim fakultetom i doktori. Osim Njemačke Hrvati se sele u Austriju, Švicarsku, Irsku te druge zemlje zapadne Europe.

Prema najnovijim podatcima od ulaska Hrvatske u EU, više od 34 tisuće Hrvata zatražilo je radne dozvole u Austriji, a Austrija je produžila restrikcije do 2018. godine. Ukoliko sljedeće godine Austrija ukine radne dozvole za Hrvate, mogla bi nakon Njemačke postati ‘obećana zemlja' novim hrvatskim iseljenicima.

croexpress.eu