Antikorputivna akcija Var, koju je Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA) provela širom Federacije BiH, uzdramala je čitav nogometni svijet u našoj državi, piše Dnevni avaz navodeći kako postoji mogućnost da se poništi čitava natjecateljska sezona pa čak i u Premijer ligi BiH.

U akciji je uhićeno 12 službenih osoba Nogometnog saveza FBiH, u dva navrata su kao osnova za istragu bile utakmice gabelskog GOŠK-a. Kenan Bajraktarević, glavni sudac utakmice TOŠK - GOŠK (4:1, 11. kolo prvenstva, igrano 20. listopada), uzeo je 3.000 eura i 1.000 maraka od istražitelja SIPA-e koji su nastupili kao predstavnici GOŠK-a.

Mnogo toga protiv Gabele

Sedam dana ranije, njegov kolega Ilija Živković na isti način je za utakmicu GOŠK - Budućnost (3:2) preuzeo 3.000 maraka u Karaotoku kod Čapljine. Način na koji je akcija protekla, predsjednik GOŠK-a Lujo Ilić nije htio komentirati, ali je, prema njegovom mišljenju, jasno da se mnogo toga radilo protiv kluba iz Gabele.

Avaz navodi kako se često po medijima govorilo o neregularnostima koje prate ovo natjecanje u prethodnih desetak godina, ali nekih konkretnijih radnji po tom pitanju nije bilo.

''Nikad ovakav potez nije napravljen kad je u pitanju ova liga. Ovo je veliki pomak. Dosta je više blata i kriminalaca u Savezu. Mislim da svi koji rade u NS FBiH moraju podnijeti ostavke i da se sve nanovo radi. Liga nije regularna poslije svega ovoga i tražimo poništenje prvenstva. To ćemo tražiti da podrže svi klubovi i zato ću zvati sve dužnosnike klubova da to podrže. Ne znam na koji način ponovo krenuti u prvenstvo, ali ovo, očito, nije regularno'', rekao je za Dnevni avaz Ilić.

Ukoliko GOŠK-ov prijedlog za poništenje prvenstva dobije podršku, to bi moglo imati ogromne posljedice skoro po sve razine natjecanja, pa i po Premijer ligu BiH.

Predsjednik Natjecateljskog povjerenstva Prve lige FBiH Naim Basara bio je zatečen informacijom da NK GOŠK iz Gabele traži poništenje ove sezone.

Strah od kazni

''Sve dosadašnje utakmice registrirane su postignutim rezultatima, s tim što su Disciplinskoj komisiji proslijeđeni materijali iz njene nadležnosti. To je standardna procedura'', rekao je Basara.

Ističe da ovo povjerenstvo radi u skladu sa Statutom i Propozicijama Prve lige FBiH, odnosno pravilnicima Nogometnog saveza BiH. No, ne isključuje mogućnost da bi moglo doći do poništenja tekuće natjecateljske sezone.

''Ako državni organi utvrde nepravilnosti, onda konačnu odluku treba donijeti Izvršni odbor NS FBiH. Kako se u jesenjem dijelu sezone treba odigrati još 15. kolo, Izvršni odbor donosi konačnu odluku'', rekao je Basara za Avaz.

Sarajevske novine navode da, iako su iz klubova u svim prethodnim kolima i ranijim sezonama redovno imali mnogo prigovora na regularnost, to nisu mogli često izražavati javno bojeći se visokih novčanih kazni koje donosi Kodeks o ponašanju članova federalnog Nogometnog saveza.

11 ''igrača''

Podsjećamo, državno je tužiteljstvo objavilo kako je 11 nogometnih menadžera, nogometnih sudaca te dužnosnika Nogometnog saveza BiH pod istragom je zbog sumnje da su sudjelovali u namještanju rezultata utakmica ranije odigranih u državnoj nogometnoj ligi i nogometnoj ligi Federacije BiH.

SIPA je potvrdila kako su istragom obuhvaćeni Ilija Živković, Miloš Gigović, Zoran Grbić, Salem Prolić, Vladimir Dominković, Irfan Durić, Haris Poprženović, Mirza Kazlagić, Kenan Bajraktarević, Ante Bilješko i Fuad Zahirović.

Državno tužiteljstvo tereti ih da su u sezoni 2018./2019. godine namještali ishode nogometnih utakmica delegirajući za to podobne suce koji bi pritom imali zaštitu dužnosnika Nogometnog saveza unatoč pritužbama na suđenje. Iz Tužiteljstva BiH navode kako su svi osumnjičeni dobili novčanu naknadu kako bi osigurali da utakmice završe dogovorenim rezultatom.

Bljesak.info