Sedmerostruka prvakinja Bosne i Hercegovine u karateu Ajla Mahmutović ipak će čini se otići na Svjetsko prvenstvo na Tenerifima. Naime, nakon što je objavljeno kako nema novca za putovanje i boravak na Prvenstvu javili su joj se političari, ali drugi ljudi koji su ponudili financijsku pomoć.   Mirvad Kurić, ministar kulture i sporta Kantona Sarajevo je rekao da će ministarstvo na čijem je čelu našoj najboljoj karatistkinji platiti cjelokupne troškove odlaska na SP, navodi Klix.ba. "Ja ću pronaći način da osiguramo ta sredstva. Bez obzira što je u pitanju Kanton Sarajevo, mi smo voljni pomoći da ona ide na Svjetsko prvenstvo", kazao je Kurić.

Ajla je rekla kako ju je nazvao i premijer USK Husein Rošić i ponudio svoju pomoć, ali da je bilo i drugih poziva. "Hvala svima koji su se javili u ovom kratkom roku, no žao mi je što se na ovakav način i u posljednjem momentu stvari moraju ovako odvijati", rekla je Mahmutović. Istaknula je i da se osjeća poniženo da nakon toliko priprema, uloženog truda i vremena, sve ovisi o "papirićima". "Ne znam kako se ponašati dostojanstveno u ovoj situaciji. Nadam se da ću pronaći rješenje i otići na Svjetsko prvenstvo", kazala je Mahmutović, koja je u svojoj dosadašnjoj karijeri osvojila pregršt medalja, sedam puta bila prvakinja BiH te viceprvakinja Europe.

Ajla Mahmutović je standardna reprezentativka Bosne i Hercegovine i majstor karatea 2.DAN. Višestruka državna prvakinja u svim uzrastima, te članica Sveučilišnog karate kluba "Neretva"Mostar. Studentica logopedije na Sveučilištu u Mostaru na Filozofskom fakultetu. Godine 2015. je na Europskom prvenstvu za kadete,juniore i U21 u konkurenciji juniorki postala viceprvakinja Europe,iste godine također u konkurenciji juniorki osvaja World Youth Cup. Godine 2016. je u Umagu osvojila Svjetski omladinski kup u karateu u kategoriji kumite U21 -50 kg, te osvaja 7.mjesto na Premier ligi u Hamburgu i 7.mjesto na Svjetskom seniorskom prvenstvu.

Bljesak.info