Hrvatski tjedni list Nacional u tekstu pod nazivom "Agenti OSA-e ubačeni u više tvrtki pod hrvatskom kontrolom u BiH" tvrdi da su suradnici OSA-e infiltrirani u više tvrtki pod hrvatskom kontrolom na području BiH i da tu agenciju informiraju o sadržaju poslovnih sastanaka kojima prisustvuju.

Kako tvrdi Nacional, navodni "tajni izvještaji pokazuju da ta služba vodi specijalni rat protiv hrvatskog naroda u BiH, ali i pokušava potkopati vanjsku politiku hrvatske vlade", navodeći da OSA želi izvršiti pritisak na upravu kompanije Aluminij u donošenju odluka.

Ovaj list navodi da se pojedine poslovne odluke te tvrtke uz zamjenu teza koriste kako bi OSA kroz pojedine medije u BiH pokušala unijeti razdor među tamošnjim Hrvatima.

Nacional tvrdi, pozivajući se na navodni povjerljivi dokument, da OSA ima svog čovjeka u tvrtki koja poslovno komunicira s Aluminijem, ali se njegovo ime ne spominje.

Nacional u tekstu navodi da "se sve uklapa u navodni plan Bakira Izetbegovića koji se, svodi na razbijanje hrvatskog glasačkog korpusa, rušenje HDZ-a BiH i promovirati HDZ 1990. koji bi ušao u koaliciju sa SDA-om".

"Tako bi Izetbegović dobio legitimitet hrvatske stranke u koaliciji, a zapravo bi sam kontrolirao sve procese u BiH. Pritom će koristit OSA-u kao polugu za ostvarivanje ovih namjera, uključujući i konstrukcije o tobožnjoj korupciji i kriminalu u HDZ BiH", piše Nacional pozivajući se na izvor iz BiH.

Izvor Nacionala, piše ovaj list, tvrdi i da izvješće OSA-e u kojem se manipulira sa sadržajem sastanka uprave Aluminija o nabavci električne energije potvrđuje tri temeljna cilja manipulacija bosanskohercegovačke obavještajne službe.

"Kao prvi cilj navodi pokušaj da se diskreditira rješavanje hrvatskog pitanja u BiH tako da ga se lažno veže uz ruske interese i time kompromitira u očima razvijenih svjetskih zemalja, a naročito u očima SAD-a. Ta su se nastojanja intenzivirala otkako je hrvatsko političko vodstvo sa suradnicima odnedavna intenziviralo lobiranje prema SAD-u, od kojih se traži razumijevanje za hrvatsko pitanje u BiH. Kao drugi cilj navodi želju da se podijeli Hrvate u BiH tako da se stvara klima opće korumpiranosti hrvatskih političkih predstavnika na svim razinama vlasti i time opet posredno pokuša diskreditirati rješavanje hrvatskog pitanja. Na koncu, kao treći cilj navodi želju da se sabotira mostarski Aluminij, najveći gospodarski subjekt u BiH koji je još uvijek u rukama Hrvata u BiH. To se pokušava napraviti tako da se napori uprave za učinkovitijim poslovanjem prikažu kao kriminalno-koruptivni koraci usklađeni s ruskim interesima. Sve se to sada u BiH nastoji dodatno istražiti, kao i pitanje kako su povjerljiva izvješća OSA-e dospjela do nekih novinara u BiH", stoji u tekstu u hrvatskom listu Nacional.