Najmanje 40 policajaca ubijeno je u seriji napada koje su talibanski militanti danas izveli na sjeveru i na zapadu Afganistana.

Policijske postaje u gradovima na području šest afganistanskih provincija bile su mete oružanih napada za koje je odgovornost preuzela talibanska militantna organizacija.

Glasnogovornik ureda guvernera u Takharu Mohammad Jawad Hijri priopćio je da su talibani prvi napad u ranim jutarnjim satima izveli na policijsku postaju u distriktu Khwaja Khar. U tom napadu ubijeno je sedam, a ranjeno šest policajaca.
 


Usporedo s tim, dopredsjednik Upravnog vijeća u provinciji Baghlan Shamsul Haq Barakzai priopćio je kako su talibanski militanti sličan oružani napad izveli i na policijsku postaju u mjestu Husainhil. Isti izvor javlja da je u tom napadu ubijeno devet, a ranjeno šest policajaca.

Slične napade talibanski vojnici izveli su i na policijske postaje u provincijama Badghes, Jawzjan, Herat i Kunduz. Ubijena su najmanje 24 policajca.

Ministarstvo unutarnjih poslova Afganistana priopćilo je da su pokrenute opsežne potjere za napadačima i da je u protekla 24 sata ubijeno najmanje 85 terorista.

Afganistan je višegodišnje poprište duboke sigurnosne krize koja se ogleda u stalnoj borbi protiv ekstremista militantnog talibanskog pokreta, te terorističke organizacije ISIS, koja je, nakon poraza u Iraku i Siriji, intenzivirala aktivnosti u Afganistanu.