Tužiteljstvo BiH uputilo je jučer žalbu Sudu, koji je ranije donio rješenje kojim se ukidaju mjere zabrane osumnjičenima u aferi "Respiratori" Fadilu Novaliću, Fikretu Hodžiću i Fahrudinu Solaku. U žalbi tužitelji traže da Sud osumnjičenima produži mjere zabrane za još mjesec. O svemu su upoznati i odvjetnici i čeka se izjašnjenje obrane.

Sud u ovom slučaju ima rok od tri dana da donese odluku. Prije tri dana ukinuo je rješenje jer se tužitelji nisu na vrijeme izjasnili. Mjere zabrane su bile na snazi puna dva mjeseca. Novaliću, Solaku i Hodžiću ranije su bile određene mjere zabrane sastajanja i komuniciranja sa svjedocima i suosumnjičenima koje su sada ukinute.

Njih trojica su osumnjičena u aferi "Respiratori" za uvoz 100 respiratora iz Kine u BiH u vrijednosti od 10,5 milijuna KM. Zajedno s njima sumnjiči se i Aleksandar Zolak, ravnatelj Agencije za lijekove BiH.

No, Tužiteljstvo i dalje aktivno radi na ovom slučaju. Upravo je to jedan od razloga zašto traži da se osumnjičenima produže mjere zabrane, a sve s ciljem da neometano može postupak privesti kraju. Saznajemo da je u Tužiteljstvu BiH nedavno saslušan i Vehid Sadiković, šef Carinske ispostave na Sarajevskom aerodromu, piše Dnevni avaz

On je iskaz dao na okolnosti nestanka originalne dokumentacije o uvozu 80 respiratora iz carinskog terminala. Iako je Uprava za indirektno oporezivanje ustvrdila da je sve ustupljeno, tužitelji imaju druge informacije.

Zbog toga je Sadiković i davao iskaz, a sve radi pojašnjenja „izgubljene“ originalne dokumentacije.

Tužiteljstvo je prije toga dobilo kopirane dokumente, jer je UIO, navodno, čekao sudsku naredbu. Istraga u ovom predmetu je, saznajemo, pri kraju.

U Tužiteljstvu je već saslušano više od 20 svjedoka. Iskaze su dali Hasan Ganibegović, bivši šef Novalićevog ureda, kao i tajnica Vlade Edita Kalajdžić.

Iskaz u svojstvu svjedoka dali su među prvima Jelka Milićević, ministrica financija FBiH, Davor Pehar, ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo FBiH, Mustafa Kadribegović, aktualni v. d. ravnatelja FUCZ-a, Ana Bavrka, bivša misica i TV voditeljica koja je “pomogla” Hodžiću dobiti dozvolu za uvoz opreme. Saslušan je i Naser Orić.