Advaita i Aluminij industrija d.o.o. Mostar sklopili su strateški ugovor o desetogodišnjoj suradnji koji će u početku podrazumijevati da će ova multinacionalna kompanija, čije je sjedište u Dubaiju i s ispostavama u više zemalja svijeta, kupiti i distribuirati polovinu proizvodnje iz pogona Ljevaonice.

Izvršna direktorica Advaite Katia Pazvantova ovih je dana u posjetu Mostaru gdje je obišla pogone Aluminija s Amirom Grossom Kabirijem, čelnim čovjekom Aluminij industrije i MT Abraham grupe. Pazvantova u intervjuu za Večernji list BiH kaže kako vidi velike potencijale mostarskog Aluminija te ima ideje kako pomoći u njegovu razvoju i snažnijem pozicioniranjem na tržištu.

Poštovana gospođo Pazvantova, možete li nam ukratko predstaviti Advaitu i čime se bavite?

Advaita grupa globalni je trgovac metalom i kemikalijama. Sa sjedištem u Dubaiju i uredima u Londonu, Hong Kongu, Singapuru, Malti i Kazahstanu, Advaita je smještena u svim glavnim trgovačkim središtima kako bi lakše upravljala svim poslovnim procesima koji uključuju i kompleksnu logističku i operativnu mrežu. Oslanjajući se na naše duboko znanje o kulturi i poslovnim prilikama u središnjoj Aziji, kao i na Dalekom istoku, stvorili smo vrijedna partnerstva u navedenim regijama i šire, omogućavajući svojim kupcima da imaju koristi od naše globalne mreže pouzdanih partnera i tržišnih sudionika. Uz to, Advaita svojim klijentima može poslužiti kao pružatelj financijskih usluga, može nabavljati, procjenjivati i upravljati investicijskim projektima skrojenim po mjeri na temelju točnih, individualnih potreba naših klijenata.

U čemu će se ogledati suradnja s Aluminij industrijom?

Suradnju s Aluminijem smatramo strateškim partnerstvom koje će imati dvije faze. U početku ćemo se fokusirati na nabavu kvalitetnih Aluminijevih proizvoda i njihovu distribuciju na globalno tržište, koristeći našu trgovinsku mrežu i logističku ekspertizu te, općenito, pomažući koliko god možemo u svim fazama ponovnog rođenja diva, ali korak po korak. Opseg naše suradnje produbljivat će se i širiti na temelju uspješnog završetka određenih prethodno dogovorenih faza. Proizvodnja prve serije trupaca sljedeća je velika prekretnica. Nakon toga blisko ćemo surađivati s gospodinom Kabirijem kako bismo razvili nove regionalne mogućnosti (u ovom sektoru i šire), koje će u konačnici biti od koristi svim dionicima.

Što konkretno definira ovaj desetogodišnji ugovor?

Kako mu i samo ime kaže - to je desetogodišnji ugovor, pri čemu će u idućim godinama Advaita kupiti 50% proizvoda Aluminij industrije i baviti se njihovom prodajom i marketingom. Pregovori su se odvijali u vrijeme kada je srednjoročna pozicija na tržištu za aluminijske proizvode bila krajnje osjetljiva, ali to je naš način da kažemo - predani smo uspjehu Aluminija i dugoročno smo tu.

Na koji način Advaita može pomoći Aluminij industriji u razvoju proizvodnje i pozicioniranju na tržištu?

Imamo izuzetno iskusan tim i uspješne rezultate rada s kompanijama i proizvođačima metala u pozicioniranju njihovih proizvoda na tržište kao i na povećanju njihove prisutnosti na istom, bilo kao novi proizvođač s novim proizvodom ili postojeći proizvođač, odnosno proizvod na novim tržištima. Kada smo prvi put naišli na ovu poslovnu priliku u Bosni i Hercegovini početkom ove godine, smatrali smo da se stupanj složenosti i broj izazova koji se trebaju riješiti dobro uklapaju u DNK naše kompanije, tako da Aluminij neće biti iznimka i vjerujemo da ćemo zajedno napraviti uspješnu priču. Trenutačno radimo na ponovnom uspješnom uvođenju Aluminijevih trupaca na tržište i ponovnom povezivanju s dugogodišnjim i pouzdanim kupcima, što omogućava timu Aluminija da se usredotoči na bitne operativne aspekte poslovanja, poput ponovnog pokretanja proizvodnog procesa s naglaskom na kvalitetu. Najmodernija oprema Aluminiju omogućava proizvodnju koja podržava očuvanje okoliša, poznata kao i zelena proizvodnja, a njegov strateški zemljopisni položaj drugi je ključni čimbenik, što vjerujemo da će pomoći Aluminiju da vrati čvrsto tlo na tržištu.

Kakvi su potencijali mostarske kompanije, u kojem smjeru vidite suradnju i njezin razvoj?

Aluminij industriju, a posebno novu upravu, vidimo kao vješte i sposobne osobe za rješavanje problema, i smatramo da je to ključna snaga projekta. Aluminijske legure imaju široku primjenu, ispunjavajući različite tržišne zahtjeve, u svim industrijama, od medicinske, biotehnološke, solarne, građevinske, zrakoplovne i transportne, da nabrojimo samo neke. Kada se inovativno primjenjuje, za aluminijske legure postoje beskrajne mogućnosti.

Na čemu gajite optimizam s obzirom na to da ovu godinu obilježava kriza s koronavirusom, a pravo je malo čudo da se u takvim okolnostima ponovno pokreće obrada metala u pogonima Ljevaonice?

Doista, posljednjih šest mjeseci bilo je vrlo izazovno, a COVID-19 utjecao je na sve industrije. Uz to, trebali smo procijeniti ponovno pokretanje Aluminija u pravom kontekstu i posebno u kontekstu aluminijske industrije. Iako su trenutačni uvjeti jedinstveni, upravljanje poslovanjem usred COVID-19 postaje nova realnost pa se većina kompanija prilagođava ili je već napravila značajne prilagodbe kako bi odražavala tu novu realnost u svom poslovanju i lancima vrijednosti. U kratkoročnom i srednjoročnom poslovanju neizvjesnost će ostati, ali vjerujemo da će aluminijska industrija prije pokazati oporavak zbog široke primjene metala u našem svakodnevnom životu. Nadalje, iza “čuda” ponovnog pokretanja Ljevaonice krije se složen posao koji su izveli brojni visokokvalificirani međunarodni i lokalni timovi, a koje predvodi snažna i sposobna nova Uprava. S tog gledišta, optimistični smo za budućnost tvornice.

Kakvi su vam dosadašnji dojmovi o suradnji s M. T. Abrahamom i kakvi su njihovi potencijali?

Naše partnerstvo s M. T. Abraham grupom ne bi se ostvarilo da nije bilo međusobnog povjerenja, poštovanja i samopouzdanja. Na samom početku suradnje shvatili smo da dijelimo isti pristup i ciljeve te da su naši interesi usklađeni. To nam je omogućilo otvorenu komunikaciju i sinergijski rad kao jedan tim. Vidim velik potencijal u radu s M. T. Abraham grupom i iako je ovaj ugovor temelj našeg partnerstva i s Aluminij industrijom, namjera nam je u budućnosti proširiti našu suradnju na druge projekte.

Kakva je trenutačna situacija na tržištu aluminija, kada se može očekivati oporavak?

Kao što je već spomenuto, neki vide aluminij kao metal budućnosti. Skloni smo u to vjerovati te stoga pozdravljamo uspostavljenu 10-godišnju suradnju. Istodobno, tržište je nepredvidivo pa ćemo pažljivo pratiti početak 2021. i prilagoditi strategiju ako je potrebno. Ono u što sam sigurna jest da će se tržište i kompanije prilagoditi i bolji, odnosno oni koji se najbolje prilagode, uvijek će biti na vrhu igre. Mislim da će se aluminijska industrija među prvima oporaviti.

Jedan od glavnih problema mostarskog Aluminija bila je cijena električne energije. Ova je kompanija imala zaokruženu proizvodnju metala i preradu. Je li realno govoriti o ponovnom pokretanju svih pogona?

Svjesna sam izazova u vezi s cijenom električne energije s kojima se Aluminij morao suočiti te kompletne proizvodnje i obrade metala. Neki čimbenici na tržištu ili u lancu proizvodnje izvan su naše kontrole, zbog čega vjerujem da moramo ići korak po korak i izbjegavati izjave koje se mogu protumačiti kao svojevrsna obećanja. Aluminij će pet pokrenuti proizvodnju Ljevaonice, a o pokretanju drugih dvaju postrojenja razmišljat ćemo u budućnosti.