Adrijana Prskalo iz Rame izabrana je za predsjednicu Hercegovačko-neretvanskog županijskog odbora Mladeži HDZ-a BiH. Po zanimanju magistar prava, u politici je aktivna od 2012. godine, a dvije godine kasnije završila je političku akademiju HDZ BIH.

U razgovoru za portal pogled.ba Adrijana govori o svom političkom angažmanu, odlasku mladih iz Bosne i Hercegovine, te o položaju žena u politici.

Izabrani ste za predsjednicu Županijskog odbora Mladeži HDZ-a BiH HNŽ-a.  Što je Vaša temeljna zadaća na ovoj odgovornoj funkciji?

Moja temeljna zadaća je provedba politike Mladeži HDZ-a BiH na području cijele županije, koordinacija i suradnja između općinskih odbora, te naravno komunikacija s Predsjedništvom mladeži. Kao predsjednica odbora jedne od najvećih županija nastojat ću, kroz rad pomoći i pojednostaviti rad općinskih/gradskih organizacija, te naravno svojim djelovanjem pokazati da je svaki općinski odbor jednako važan.

Kako biste ocijenili rad vašeg prethodnika Anđelka Maslaća iz Neuma, inače glasnogovornika HDZ-a BiH?

Najvišom ocjenom. U prošlom sazivu sam bila potpredsjednica ŽO M HDZ-a BiH HNŽ-a i moram priznati da smo fantastično surađivali. Anđelko je odgovoran, radišan i čvrst u svojim stavovima, što sam iznimno cijenila.

Što Vas je motiviralo da se počnete baviti politikom?

Stanje u društvu. Nisam željela biti samo promatrač, nego sam mišljenja da se aktivnim radom u politici može puno toga pozitivnog napraviti za društvenu zajednicu. Ambiciozna sam osoba, želim raditi na sebi, napredovati i mislim da ću kao takva svojim radom pridonijeti i okruženju u kojem živim.

Zašto je HDZ BiH Vaša politička opcija?

Prije svega zato što je HDZ BiH stranka desnog centra, demokršćanskog svjetonazora što se preklapa i s mojim osobnim promišljanjima i stavovima. Organizacijski je najuređenija i najbrojnija među Hrvatima, i naravno zbog zastupanja ideje europskog puta i pristupa Europskoj uniji i NATO savezu, organizacijima koje su jedine koje Bosni i Hercegovini mogu jamčiti sigurnost i stabilnost.

Jesu li mladi dovoljno zastupljeni u političkom životu Bosne i Hercegovine, i sudjeluju li u donošenju odluka u HDZ-u BiH?

Općenito, gledajući cijelu BiH, mislim da nisu. Mladi se moraju što prije, i u što većem broju aktivirati, odnosno nametnuti svojim starijim stranačkim kolegama,  kako bismo svi zajedno gradili neku bolju Bosnu i Hercegovinu. Što se tiče HDZ BiH, moram reći da stranka uistinu daje jako puno prostora mladima, što osobno cijenim i također je jedan od razloga zašto podržavam HDZ BiH. Najbolji primjer toga imamo u Rami, gdje je naš Ramljak, dr. sc. Josip Grubeša, imenovan na mjesto ministra pravde BiH, i time postao najmlađi ministar u Vijeću ministara BiH.

Mostar je na izvanrednoj sjednici podržao kandidatutu Vedrana Kožula za predsjednika Mladeži. Znači li to da Hercegovačko-neretvanska županija i treći izborni ciklus neće imati svog kandidata?

Naša županija ima kandidata. Malo me žalosti potez kolega iz Mostara, s jedne strane, jer su sve općine naše županije koje participiraju u ŽO već dale potporu našem kandidatu Mariu Mikuliću. U isto vrijeme me i veseli ovakav razvoj situacije, jer opet kao stranka dokazujemo jednu veličinu i u pravom smislu pokazujemo da smo demokratska stranka. Mostar je izabrao kolegu Kožula, nadam se da će na kraju kandidat HNŽ-a Mario Mikulić biti novi predsjednik, jer vodstvo Mladeži treba „svježe“ krvi, ideja, projekata i cjelokupnog rada. Nakon sjednice Središnjeg odbora koja pred nama, idemo odlučno u kampanju. Uvjerena sam po dosadašnjim najavama i potpori s terena da ni rezultat neće izostati.

Nažalost, veliki broj mladih danas odlazi iz naše zemlje. Kako ih zadržati na rodnim ognjištima, omogućiti im bolje sutra?

Svi smo svjesni da sve veći broj mladih odlazi iz naše zemlje što je i razumljivo jer nemaju mogućnosti zaposlenja. Shvaćam ih, ali isto tako pozivam sve mlade da lako ne donose odluke nego da razmisle o ostanku u BiH, kako bismo se svi zajedno borili za bolju budućnost. Mladi se moraju što više uključiti u društvene procese, prije svega tu mislim na studente koji su nekad bili pokretači svih procesa, a sad su uglavnom letargični. Samo zajedno možemo napraviti nešto za bolje sutra.

Dolazite iz Rame, općine koja ima najveći proračun po glavi stanovnika u BiH i samim time bi trebala biti jedna od najrazvijenijih i najugodnijih za život. Jel uistinu tako? Koje su neke vaše ideje što bi se moglo uraditi za bolju budućnost Rame?

Žao mi je sto to moram reći, ali situacija u Rami i nije baš najbolja. Istina, općina Prozor-Rama ima najveći proračun po glavi stanovnika u BiH, i slažem se da bi prema tome trebala biti svijetla točka naše zemlje, međutim stvarno stanje nije ni blizu toga. Proračun jest velik, ali nije razvojan, niti poticajan, ne prepoznaje ideje mladih poduzetnika. Mislim da se treba ići u smjeru prekograničnih projekata, pokušati naći model za privlačenje stranih ulagača koji trebaju radnu snagu kako bi se mladim ljudima pružila mogućnost za zaposlenjem i samim time ostanak na svom ognjištu. Ali budući da toga nema, mladi su primorani snalaziti se i odlaziti iz Rame, neki odlaze raditi sezonske poslove u susjednu RH, dok neki odlaze živjeti i raditi u neke treće zemlje.

Žene nisu adekvatno zastupljene u bh. politici.  Koji su razlozi što su muškarci uglavnom na vodećim pozicijama u političkom životu BiH?

Jedan razlog su predrasude jer još uvijek imamo dio društva koji smatra da ženama nije mjesto na vodećim pozicijama. Drugi razlog je taj da žene nisu potpuno svjesne svog prava odlučivanja i zbog raznoraznih razloga ne glasuju za žene na izborima što se mora mijenjati ako želimo jačati i stvarati mogućnost povećanja broja žena na vodećim pozicijama. Mišljenja sam da su žene izvrsne na rukovodećim poslovima, organiziranije, odgovornije i pragmatičnije od muškaraca. Imamo mnogo primjera uspješnih žena, ali ja nekako najviše volim dati primjer aktualne predsjednice RH, gđe Kolinde Grabar-Kitarović.

Koja je Vaša poruka mladeži, zašto bi se trebali uključiti u politiku?

Mladima bih poručila da se uključe u politiku da svi zajedničkim snagama istjeramo sve ono loše oko nas, odnosno sve one ljude koji su s lošim namjerama ušli u politiku i okaljali samu politiku svojim nečasnim radnjama. Dolazi nova, mlada generacija ljudi koji su svjesni da moraju sami graditi bolje sutra. Zato pozivam sve mlade da nam se pridruže da izgradimo časno i pošteno društvo jednakih vrijednosti i mogućnosti za sve. I to odmah danas, sutra je možda već kasno.

Na kraju razgovara jedno pitanja koje nije vezano za politiku. Veliki ste navijač Liverpoola, odakle datira ta ljubav prema klubu iz Engleske?

Da, velika sam navijačica Liverpoola još od 1998. godine, kad sam zajedno s tatom pratila utakmice SP u Francuskoj gdje sam posebne simpatije gajila prema Englezima, i Michaelu Owenu, najmlađem engleskom reprezentativcu, koji je, kako sam kasnije saznala igrao u Liverpoolu. Od tada je krenulo praćenje svih utakmica Liverpoola, upoznavanje s navijačima diljem Balkana, druženje, zajedničko gledanje utakmica u Shankly`s Pub-u u Mostaru, što je rezultiralo odlaskom na Anfield Road 2015. godine. Ali svakako moram istaknuti da ponovno idemo posjetiti hram nogometa Anfield, sad uskoro, 4.ožujka na utakmicu Liverpool-Arsenal. Mogu reći da je Liverpool mom životu dao neku novu dimenziju i u život mi doveo jako puno dobrih i divnih ljudi. 

Pogled.ba