Najpoznatiji svjetski meteorološki servis AccuWeather objavio je prognozu za proljeće za cijelu Europu.

“Tijekom cijele zime aktivna olujna staza donijela je česte vremenske nepogode u sjeverni dio Europe, a prognostičari očekuju da će se taj trend nastaviti i do proljeća. Očekuje se da će visoki tlak nad zapadnom i srednjom Europom odvratiti veliku većinu oluja s južnog dijela kontinenta i usmjeriti ih dalje na sjever”, javljaju meteorolozi.

Područja od Sjeverne Irske do Škotske i baltičkih država suočavat će se s iznadprosječnim oborinama.

Obilje suhog vremena, sunca i topline očekuje područja od Pirinejskog poluotoka do dijelova Francuske, Italije i obale Balkana. Meteorolozi AccuWeathera kažu da postoji značajna zabrinutost zbog moguće suše u ovim područjima.

Prognostičari su naveli Španjolsku, Portugal i južnu Francusku kao područja u kojima bi kombinacija ispodprosječnih oborina i vrućine mogla uzrokovati veliku zabrinutost zbog suše.

Blago vrijeme u središnjoj Europi. Na Balkanu moguće oluje

Središte kontinenta može očekivati ​​prilično umjereno proljeće, kažu prognostičari, bez osobito dugih razdoblja vlažnog ili suhog vremena. Očekuje se da će oborine u sjevernoj Francuskoj, Njemačkoj, Poljskoj i u unutrašnjosti Balkana biti uglavnom blizu ili nešto ispod normale.

“Na ovom području imat ćete razdoblja oluje, ali i duža sušna razdoblja. Kako olujni trag ostaje na sjeveru, tako će se i dugotrajne padaline zadržati na sjeveru kontinenta”, rekao je Roys.

Balkan će biti još jedno područje gdje se kasnije tijekom proljeća očekuju jače grmljavinske oluje. Najveća opasnost od takvih oluja očekuje se u svibnju. Tada meteorolozi AccuWeathera očekuju hladnije vrijeme.

To bi moglo dovesti do mraza u dijelovima Balkana, kažu meteorolozi, prenosi Index