AccuWeather, najpoznatiji meteorološki servis na svojoj stranici objavio je dugoročnu prognozu za zimu.

Dok se za područje Velike Britanije, Skandinavije i ostataka Sjeverne Europe očekuju jake oluje već početkom zime, čini se da će zima na Balkanu biti blaga.

Prema prognozama njihovih meteorologa očekuje nas zima – bez jakih temperaturnih oscilacija, a izostat će i velike količine padalina, prenosi Radio Sarajevo.

U većem dijelu Europe najavljene su oluje, snijeg i česti prodori hladnog vala.

“Na Balkanskom poluotoku očekuje se prilično mirna zima”, pišu meteorolozi AccuWeathera i dodaju:

“Moguće je da će biti oluja, ali one neće biti toliko izražene kao prošle godine”.

Ova regija mogla bi imati duga suha i topla razdoblja, praćena olujom koja će trajati tjedan, a zatim bi se vratila na razdoblje sušnog vremena od dva ili tri tjedna.

“Na Jadranu se ne očekuju ni učestali udari jake i olujne bure”, predviđaju meteorolozi AccuWeathera.

Najoštrija zimska hladnoća zahvatit će istočnu Europu i istočnu Skandinaviju, a početak zime neće obilježiti prodor jakih i izraženih hladnih valova, ali to bi se moglo dogoditi pred kraj zime.

Međutim, učestalost oluja neće dostići vrhunac sve do početka 2020. godine.

“Oluje će biti najaktivnije početkom siječnja”, predviđaju meteorolozi AccuWeathera.

Zbog oluja dijelovima Velike Britanije prijetit će i velike poplave, a kraj sezone oluja očekuje se tek krajem veljače i početkom ožujka.

Dok će oluje harati sjeverom Europe, veće količine kiše i snijega trebale bi da donesu olakšanje za veći dio Europe – od Portugala pa sve do Poljske, nakon što je to područje pogodila velika suša tokom ljeta.

Ero.tel